2022. január 23., vasárnap
FONTOS

Átadták a hittanárok életműdíját

 

Idén két hittanár, Böginé Barna Veronika és Karsai Gyöngyi vehette át a tanévzáró ünnepségen a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pro Catechesi-díját.

Egésznapos rendezvénysorozattal búcsúztatták a tanévet a Szeged-Csanádi Egyházmegye hitoktatói, amelynek díszvendége Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kommunikációs igazgatója volt. Beszédében a szeptember 5. és 12. között Budapesten zajló, katolikus világeseményen való aktív részvételre buzdított minden résztvevőt.

– A kongresszus számomra maga a hit és a hazaszeretet. A magyar nemzet és a Kárpát-medencei magyarság egymásra találása. A lehetőség, hogy megmutassuk, hogy nem véletlenül neveztek bennünket már a középkorban a kereszténység védőbástyájának, majd pedig 1938-ban Pacelli bíboros a kereszténység utolsó védőbástyájának – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy őseink örökségét ne hagyjuk elveszni.

– Abban bízom, ha sokan leszünk Budapesten, akkor a külföldnek, amely állandóan arról ír, hogy mennyire megosztottak vagyunk és micsoda gyűlölethadjárat folyik Magyarországon, be tudjuk bizonyítani, hogy ez nem így van. Újra elő tudjuk idézni az emlékeket, ahogy húsz évvel ezelőtt beszéltek rólunk, mikor még erős hitünket és nagy vendégszeretetünket méltatták – mondta az írónő, aki egy évtizeden keresztül tevékenykedett a bécsi magyar nagykövetség sajtófőnökeként.

A tanévzáró ünnepség szentmisével zárult, amelyet Kiss-Rigó László püspök celebrált. A szentmisét követően Serfőző Levente, az egyházmegye oktatási helynöke átadta a Pro Catechesi-díjakat, amellyel évről évre a hitoktatásban és a közösségi élet szervezéseben nyújtott kimagasló szolgálatot ismeri el az egyházmegye. Ebben a tanévben két hitoktatót méltattak a kitüntetéssel. Böginé Barna Veronikát, aki előbb a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén, 2006 óta Domaszéken, két esztendeje pedig az alsóvárosi plébánián is hitoktatóként tevékenykedik. Rajta kívül Karsai Gyöngyit, aki előbb Sarkadon, jelenleg Gyulán tevékenykedik fáradhatatlanul az ifjúságért hittanárként.

Nézze meg ezt is:

A pápai nuncius látogatása a szegedi szemináriumban

A szegedi Szent Gellért Szemináriumba látogatott Michael August Blume SVD Magyarország pápai nunciusa, aki november …