2022. augusztus 11., csütörtök
FONTOS

Világrekord: négy fiókát nevelt fel egy parlagi saspár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

A világon először a Körös-Maros Nemzeti Parkban, azon belül is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nevelt fel sikeresen egyszerre négy fiókát egy parlagi saspár.  Mostanra mind a négy fióka kirepült a fészekből.

A népes szaporulatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzett, szokásos nyár eleji parlagi sas gyűrűzéskor fedezték fel az igazgatóság munkatársai. Az ellenőrzés során, legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy az egyik fészekben négy azonos korú, egészséges, szépen fejlett fióka üldögélt. A gyűrűzésre kijelölt fészkek közül ezt az egyet nem tudták megközelíteni, mert egy kiszáradt ágon van.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai június 21-én egy emelődarus kocsival visszatértek, így mind a négy fiókát kivették a fészekből és lehozták a földre. Felvették a különböző méreteiket, tollmintát vettek tőlük, lábaikra pedig egyedi azonosítást biztosító ún. ornitológiai és színes gyűrűt is helyeztek. Örömmel állapították meg, hogy mind a négy fióka teljesen egészséges.

Eddig sem Magyarországon, sem a világ más táján egyetlen parlagi saspárnak sem sikerült felnevelnie négy fiókát. Arra már volt példa, hogy négy tojást raktak, illetve, hogy ki is keltek a madarak, de sajnos fiókapusztulás következett be. Nagy volt tehát az izgalom, hogy ennek a párnak vajon sikerül-e majd.

A gyűrűzést követően minden héten spektívvel és távcsővel ellenőrizték a fészket és környékét. Szerencsére semmilyen negatív eseményt nem tapasztaltak a szakemberek, nem volt sem kiesett, sem elpusztult fióka. Július közepén aztán találtak egy fiókát a földön. Mivel teljesen egészséges volt, ezért feltették egy magasabb faágra, ahol biztonságban volt, majd egy-két napon belül már el is repült. A következő ellenőrzésnél újabb fióka kirepülését regisztrálták, végül július utolsó napjaiban már üres volt a fészek. Két fiókát a fészek mellett találtak, kettő pedig már eltávolodott onnan. Megállapították, hogy sem fiókapusztulás, sem sérülés nem következett be, mind a négy fióka egészségesen kirepült a fészekből. Bebizonyosodott tehát, amiben néhány héttel ezelőtt még csak reménykedtak: megszületett a világrekord!

Nézze meg ezt is:

899 új fertőzött egy hét alatt Békésben

899 új esettel egy hét alatt 58 810-re emelkedett Békés megyében a koronavírus fertőzöttek 2020. …