2022. augusztus 11., csütörtök
FONTOS

A gyermekvédelmi gondoskodásban élőkért tartottak misét

Egyházi áldást kapott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyik nevelőszülői tanácsadó területi irodája. Ide járnak rendszeresen különböző programokra a szolgáltató Kiskunfélegyházán és annak körzetében élő nevelőszülői és a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek.

– Szolgáltatónk fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye, hivatásunk és tevékenységünk katolikus keresztény ihletésű. Fontos számunkra, hogy az egyházunk gyakorlata szerint Vízkereszt ünnepéhez kötődően, vagy költözés, felújítás után is kérjük hajlékaink, munkahelyeink megszentelését. Sok lakásszentelést követően ez az első irodaszentelésünk, amelyet az itt működő nevelőszülői tanácsadók álmodtak meg, majd ezután közösen megszerveztük – mondta el Daám Tibor, a szolgáltató pasztorációs divíziójának vezetője.

A kiskunfélegyházi tanácsadó iroda tavaly ősszel költözött a Szent István térre. A Szent István-templom közelsége, valamint az egyházi fenntartás is ösztönözte Magyarné Bussay Ágnes és Kopjásné Dóczi Gabriella nevelőszülői tanácsadókat, hogy az iroda megszentelésén munkálkodjanak.

– Kinőttük a korábbi helyünket, itt a templomkerttel szemben egy családias kis irodát alakítottunk ki, ide járnak rendszeresen a nevelőszülők és a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek. Itt részt vehetnek szervezett élménypedagógiai, sport, kreatív és fejlesztő programokon, valamint találkozhatnak vérszerinti családtagjaikkal is – mondta Kopjásné Dóczi Gabriella.

– Sokan azt gondolják, azért, mert egyházi szolgáltató vagyunk, nálunk kötelező vallásosnak lenni, pedig ez nem így van. Ugyanakkor élménypedagógiai és pasztorációs tevékenységeken keresztül orientáljuk a gyerekeket, ahol megismerkedhetnek az evangélium tanításaival. Éppen ezért, nagyon örülünk az olyan kezdeményezéseknek, mint például ez az irodaszentelés, amelynek ötlete kiskunfélegyházi nevelőszülői tanácsadóinktól származik. Jó látni, hogy az ebben a körzetben élő nevelőszülők és gyermekeik is nagy számban vettek részt ezen az eseményen – emelte ki Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója.

Hajagos Gyula esperes, érseki tanácsos, plébános szentelte meg az irodát. Hangsúlyozta, a házszentelés ma már egy ünnep, annak a közösségnek az ünnepe, aki ezt kéri.

– A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató méltó Isten áldására és szüksége is van rá. Ez a közösség erőt ad azoknak, akik vállalják a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek gondozását. A nevelőszülők tudják, nincsenek magukra hagyva, ott van mögöttük egy szervezet.

Az eseményen a szolgáltató vezetői és munkatársai mellett nevelőszülők és gyermekek is részt vettek. Pesir Zoltánné 24 éve nevelőszülő, jelenleg öt gyermeket nevel.

– Nem voltam még házszentelésen, ám azt gondolom, van jelentősége, fontos esemény. Örülünk, hogy itt lehettünk. Gyakran járunk az irodába beszélgetni a tanácsadókkal vagy foglalkozásokra a gyerekekkel, ők is jól érzik itt magukat – részletezte.

Az irodaszentelést követően a Szent István-templomban szentmisét mutattak be a gyerekek és a munkatársak aktív közreműködésével. A szentmisét Hajagos Gyula atya a szolgáltató nevelőszülőiért, a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekekért és munkatársakért ajánlotta fel.

Nézze meg ezt is:

Fénnyel varrott képek csodája

Egy korábban megnyitott és egy új időszaki kiállítás mellett tematikus sétákkal várja április második felében …