2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A dohányzás káros hatásairól tartottak előadást fiataloknak

Fontosnak tartotta a Gyulai Egészségfejlesztési Iroda, hogy kedd délelőtt a városi napközis táborban is felhívja a figyelmet azokra a rizikótényezőkre, melyek a fiatal korosztályt érintik.

A gyerekek ebből az alkalomból a dohányzásról és a szenvedélybetegségekről kaptak hasznos információt a szakemberektől. Az első előadást Gaálné Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Népegészségügyi Osztály vezetője tartotta, ahol a dohányzás szervezetre gyakorolt fizikai hatásait mutatta be. Többek között azt, hogy hosszú távú dohányzás hatására érszűkület alakulhat ki, valamint különböző testi változások következhetnek be.

A dohányzásnak számtalan káros hatása van az emberi szervezetre. A köztudottan dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint többek között a gége, szájüregi, gyomor -és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is összefüggésben van ezzel a tevékenységgel. A tüdőrákban szenvedő betegek 90-95 százaléka dohányos. Magyarországon évente 8000 ember hal meg ebben a típusú daganatos betegségben.

A fiatalok körében kiugróan magas a dohányosok aránya. A szervezők bíznak benne, hogy az előadásokkal minél fiatalabb korban sikerül kellő ismereteket nyújtaniuk a káros szenvedélyek hatásairól.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …