2024. április 23., kedd
FONTOS

Jelentős források érkeznek Békés megyébe

Elkészült a Békés Megyei Integrált Területi Program, melyet a júniusi megyegyűlésen fogadtak el. Ez az elkövetkezendő időszak nagyobb fejlesztéseit tartalmazza települési szintre is lebontva.
Hosszú távú stratégiákat alkottak, amelyek meghatároznak olyan összegeket, definíciókat, tartalmakat, fejlesztési területeket, amelyek mentén Békés megye valamennyi járásának el kell indulni. A dokumentumban három alapvető tématerület van, melyek mentén a megyei fejlesztések körvonalazódnak. A Békés megyét érintő 86 milliárdos forrás közel 82 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, a fennmaradó összeget pedig a klímabarát megyére, valamint a területi humán fejlesztésekre szánják.

A 75 Békés megyei településekre vonatkozóan nagyságrendileg 1/3-dal több forrás jut, mint az előző időszakban. Kónya István elmondta, a kilenc járásból kettőben – ez a békéscsabai és a gyulai – a fenntartható városfejlesztési stratégia mentén kell gondolkodniuk. A gyulai járásban Gyulának a 8,8 milliárd forintos forrásból, járási székhelyként az eleki, a kétegyházi és a lőkösházi fejlesztéseket is koordinálni kell.

Kónya István kiemelte, a Gyulai Integrált Területi Programban szerepel többek között a kerékpárút felújítása a Vértanúk útján, illetve a vasútállomásnál, valamint a Béke sugárút-Jókai utca kereszteződésénél egy körforgalom építése. Emellett tervben van a Zöldkereszt épülete melletti rendelőintézet teljes felújítása, valamint fókuszálnak a belterületi utak rehabilitációjára is.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …