2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Augusztus 20-án átadták a gyulai önkormányzat kitüntetéseit

Már hagyomány, hogy a magyar nemzet legrégebbi ünnepén, augusztus 20-án, a gyulai vár melletti tószínpadon tartottak megemlékezést.

Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját nyilvánította ünneppé I. István, ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Később Szent László király változtatta meg az ünnep dátumát augusztus 20-ára. 1083-ban ezen a napon avatták szentté I. Istvánt.

A gyulai eseményen Görgényi Ernő polgármester kiemelte: mi, akik szívből ünnepeljük szent királyunkat, jól tudjuk, a keresztény állam nem kirekeszt, hanem egyesít.

Görgényi Ernő kiemelte, nemzeti ünnepünkön azokat részesítjük kitüntetésben, akik életüket a város, az ország építésének, nagyobbításának szentelték.

Polónyi István építészmérnök, a Dortmundi Egyetem professor emeritusa részére díszpolgár kitüntető címet adományozott a gyulai képviselő-testület. A gyulai születésű professzor idén áprilisában elhunyt, a díszpolgári cím odaítéléséről még életében értesült, és elfogadta azt, a díjat nem tudta átvenni, hiszen a március 15-i ünnepi képviselő-testületi ülés és díjátadó rendezvény a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt.

Kiváló polgár elismerést kapott Puskás Lajos okleveles erdőmérnök, címzetes egyetemi docens.

A város épített örökségének megőrzése érdekében végzett három évtizedes, példaértékű tevékenységéért Béres István városi főépítész munkásságát Gyula Városáért kitüntető címmel ismerték el.

Puczkó József nyugalmazott edző Gyula érdekében, kimagasló szakmai tudással végzett utánpótlásképző- és nevelő tevékenységéért vehette át a Gyula Városáért kitüntető címet.

Szintén Gyula Városáért kitüntető címet kapott Árpási Zoltán újságíró, aki a városért végzett lokálpatrióta tevékenységéért, sokoldalú közéleti szerepvállalásáért, forrásértékű írásmunkái elismeréseként érdemelte ki a díjat.

Sztancsik Zsuzsanna, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Aktív Tüdőgyógyászati Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa a tüdőgyógyászat és az onkológia területen végzett példaadó szakmai munkássága, a négy évtizede, töretlen hivatástudattal végzett tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Gyula Városáért kitüntető címet.

Gyula Városáért kitüntető címben részesült Kónya Sándor, a Gyulai Agrár Zrt. igazgatósági elnöke, aki a gyulai agrárgazdaság területén végzett áldozatos munkája, elévülhetetlen eredményei elismeréseként kapta a díjat.

Seres Ferenc családi gazdálkodó a városi agrárgazdaság területén, magas szakmai színvonalon végzett tevékenysége, a város külterületein élők életkörülményeinek javítása érdekében végzett munkája elismeréseként Gyula Városáért kitüntető címet vehetett át.

Csáki Béláné, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője a város közétkeztetése érdekében végzett, több évtizedes fáradhatatlan és áldozatos munkássága elismeréseként Gyula Város Szolgálatáért díjat vehetett át.

Bogárné Nagy Éva, a Gyulai Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának köztisztviselője a város érdekében kiemelkedő hivatástudattal végzett tevékenységéért, pontos, lelkiismeretes szolgálata elismeréseként Gyula Város Szolgálatáért díjban részesült.

Gyarmati Gáborné Ötvös Katalin, a Karácsonyi János Gimnázium nyugállományú biológia-földrajz szakos tanára odaadó és lelkiismeretes, több évtizedes oktató-nevelő munkássága elismeréseként Gyula Város Szolgálatáért díjat vehetett át.

Márk László címzetes egyetemi docens, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa a kardiológia szakterületén végzett kiemelkedően magas színvonalú gyógyító- és oktató munkája, sokrétű tudományos tevékenysége elismeréseként Gyarmati István-díjat vehetett át.

A díjátadót követően a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Körös Táncegyüttes műsorát láthatta a közönség, ezt követően pedig a tűzijáték zárta az augusztus 20-ai eseményeket.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …