2022. augusztus 17., szerda
FONTOS

Jubileumi gálával ünnepelt a Körös Táncegyüttes

Augusztus 20-án az ünnepi díjátadót követően a Körös Táncegyüttes jubileumi táncgáláját láthatták az érdeklődők a tószínpadon. A kétórás gálán közel százan idézték fel az elmúlt évtizedek koreográfiáit.
A Körös Táncegyüttes története 1950-ig nyúl vissza. Akkor még nem ezen a néven, hanem a Béke Néptáncegyüttes néven működtek 120 taggal. A második világháborút követő időszakban Gyulán rendezték meg az első néptánc fesztivált Magyarországon. A táncegyüttes egy ideig Erkel Ferenc nevét is viselte, majd 1964-ben, az akkori vezető, Szigeti Zoltán javaslatára vették fel a Körös nevet.
A műsorban a Kárpát-medence több tájegységéről mutattak be jellegzetes táncokat, az elmúlt évtizedek különböző koreográfiára épülve. A programon közel száz táncos idézte fel Born Miklós, Gyalog László és Patyi Zoltán koreográfiáit.
Születésnapi gálájukat tavaly ősszel szerették volna megtartani, de a járványhelyzet miatt ennek az eseménynek a pótlására csak most volt lehetőség.
A műsor végén az egykori és jelenlegi táncosok közül minden korosztályból egy-egy táncospár vehetett át emléklapot, valamint a Békés megyei táncegyüttesek képviselői is köszöntötték a gyulaiakat. Mindezek mellett a születésnapi torta sem maradhatott el.

Nézze meg ezt is:

A Szarvaskirállyal zár a Gyulai Várszínház nyári évada

  Minőségi szórakozást ígért, ugyanakkor komolyabb kérdésekkel is foglalkozik Carlo Gozzi – A Szarvaskirály című …