2024. április 25., csütörtök
FONTOS

92 év után újra visszakerült egy tábla a Stefánia-szárny falára

Az első felhelyezését követően 92 évvel később visszaállították az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának falán azt az emléktáblát, amely a honvédtisztek 1849-es lefegyverzését idézi meg.

A hétfő délután Görgényi Ernő által visszaállított táblán az „Itt éltek át nagy lelkek, egykor egy nagy tusát, hol Knezich tiszti kardját, csak törve adta át.” szöveg olvasható. A polgármester elmondta, a történeti hitelesség az egyik alapvető követelménye minden olyan műemléki rekonstrukciónak, amit Gyulán elvégeznek.

Szilágyi Sándor történész, tárlatvezető elmondta, a táblával az 1849-es, 172 évvel ezelőtti napra emlékeztetnek. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lezárását jelentő világosi, egészen pontosan szőllősi fegyverletétel után Kisjenőnél, Sarkadon keresztül a magyar tiszteket, csapatokat Gyulára vezényelték.

A 80. évfordulón, 1929. augusztus 23-án gróf Almásy Denise fontosnak érezte, hogy egy-egy emléktáblával emlékezzenek meg arról, hogy mi történt ezen a területen.

Szilágyi Sándor kiemelte, a források szerint a tábla valamikor eltűnt a falról. Amikor a történész, tárlatvezető a dokumentumok között kutatott, akkor derült ki, hogy a múzeumban vélhetően őriznek egy fotót a tábláról, közben pedig előkerült maga az eredeti bronztábla is.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …