2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Zsinórban a harmadik rossz évet zárták a méhészek

Az idei immár zsinórban a harmadik év, amikor nem büszélkedhetnek eredményeikkel a méhészek – mondta Haász Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szervezetésnek elnökségi tagja a 3Témában. Szavaiból kiderült, hogy emiatt több, évtizedek óta az ágazatban dolgozó szakember hagyott fel a méhészettel. 2021-ben az akác jelentős, 70-80 százalékos fagykárt szenvedett Békésben, így aki tehette, a Nyírségbe vándorolt, ott ugyanis a hideg idő nem okozott olyan jelentős károkat.

Haász Ferenc kiemelte, a repcének sem kedvezett az időjárás, a hideg tavasz után pedig elsősorban a szárazság okozott gondokat.

A műsorban szó esett arról is, hogy a méhek erősen ki vannak téve a különböző vegyszereknek, emellett a virágzó növények hiánya, a monokultúrás gazdálkodás negatív hatásai, a különböző betegségek és paraziták is tizedelik az állományt. Haász Ferenc elmondta, bár lényegében minden évben van példa arra, hogy a növények nem megfelelő vegyszerezése miatt méhcsaládok pusztulnak el, de a trend egyre inkább a jó irányba mutat.
A méhek védelmének jegyében Haász Ferenc a tudatosság, a környezetkímélés és a sokszínűség fontosságát hangsúlyozta.

A műsorban elhangzott, nagy igény van a méhésztársadalomban a decemberi, gyulai fesztivál megrendezésére, ezért a szervezők elkötelezettek abban, hogy az esetleges korlátozások mellett is megvalósuljon a program.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …