2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Érdekes dokumentumok jelennek meg havonta a “Ládafia” sorozatban

Nemrég új, a szélesebb közérdeklődésre is számot tartó sorozatot indított a levéltár. A “Ládafia: A hónap dokumentuma a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárából” immár a harmadik részhez közelít.

A gyűjtemény munkatársai hónapról-hónapra olyan érdekes dokumentumokról számolnak be, melyek a nagyközönség számára is érdekesek lehetnek – fogalmazott Balogh Dorottya. A főlevéltáros kiemelte, a sorozat elnevezésén sokat gondolkoztak. Héjja Julianna Erika főlevéltáros javaslatára a “Ládafia” mellett döntöttek.

Balogh Dorottya elmondta, a Jász-Nagykun Szolnok megyei levéltár az MTK labdarúgó mérkőzések II. világháború utáni botrányait szedte össze, a Somogy megyeiek pedig a dualizmus kori kéjelgést mutatják be. A Békés megyei levéltár első írása júliusban jelent meg Diákkaptár, a találékony gyermekek mozgalma címen.

A második, augusztusban megjelent dokumentum egy XIII. századi oklevelet vett górcső alá. A “Ládafia” egy hosszabbnak ígérkező sorozat, melyben hónapról-hónapra újabb írást szeretnének megjelentetni. A következő fejezet Németh Csaba levéltáros munkáját mutatja be, melyben egy evangélikus összeírást fog közkinccsé tenni.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …