2024. május 30., csütörtök
FONTOS

Mindannyian Mária gyermekei vagyunk

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) negyedik napja a laudes imádkozásával kezdődött szeptember 8-án a budapesti Hungexpón. Az imádságot Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának alelnöke vezette. A zenei szolgálatot a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola végezte.

Vessző kél majd Jessze törzsökéből, és hajtás sarjad gyökereiből. Rajta nyugszik az Úr lelke: a bölcsesség és az értelem lelke, a tanács és az erősség lelke, a tudás és kegyesség, és az Úr félelmének lelke; és kedve telik az Úr félelmében. (Iz 11,1.3a)

Stanisław Gądecki érsek prédikációjában Izajás próféta jövendöléséből indult ki. Az emberi szívből mindig árad a remény, Izajás prófétánál ez szorosan kapcsolódott Dávid király nemzetségéhez. A jövendölés Acház királynak szólt: fia, Hiszkija uralkodása paradicsomi rendet fog hozni, nemcsak Izrael népe, de az egész világ számára. Hiszkija vitte végbe az első nagy vallási reformot: darabokra törette a rézkígyót és kivágatta a szent fákat. Megtartotta az Úr parancsolatait, ezért minden vállalkozása eredményes volt. „Akkor majd a farkas a báránnyal lakik” – olvassuk a Szentírásban. De vajon összefér-e a gonosz a jóval?

Izajás arra biztat, hogy az emberi gondolkodásmód megváltoztatásával érjük el a békét. Csak akkor tudja az emberiség megtapasztalni a békét, ha az Isten törvénye elér az emberek szívéhez. A kardokból csak akkor lesznek ekevasak, a gyűlölet csak akkor szűnik meg, és csak ekkor jöhet el a messiási béke.

A tekintélyt annak az erkölcsi törvénynek kell vezetnie, melynek Isten a forrása. A hatalmat nem lehet tisztán történelmi vagy szociológiai erőként értelmezni. Egyes felfogások nem ismerik el annak az erkölcsi rendnek a létezését, mely egyetemes, abszolút és transzcendens. Pedig enélkül az emberek semmiben nem tudnak egyetértésre jutni. Ez a rend csak Istenben maradhat fent.

Ha Istentől elszakadunk, önmagunktól is elszakadunk.”

– hangsúlyozta Stanisław Gądecki érsek.

Magyar Kurír

Nézze meg ezt is:

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?

  Hamarosan beköszönt a nyár, ezzel együtt a vakáció is. A 3 Témában arról kérdeztük …