2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Vádemelés a tavaly, Gyulán tavaly történt gyilkosság miatt

A Békés Megyei Főügyészség aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a 20 éves büntetlen előéletű gyulai férfival szemben, aki 2020 májusában minden előzmény nélkül az utcán késelt halálra egy másik férfit, áldozatát a szemét alá rejtette, és saját barátját is megsebesítette.

A fiatal férfi – aki a cselekmény elkövetésekor 18 éves volt – és kiskorú, 17 éves barátja 2020.május 31-ére virradó éjszaka Gyula különböző vendéglátóhelyein szórakoztak és italoztak. A terhelt nemcsak közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt, de nyugtató hatású gyógyszert is fogyasztott. Hajnali 03 óra körüli időben elmentek cigarettáért a terhelt
lakóhelyére, majd onnan gyalogosan visszaindultak a belvárosba, amikor a terhelt a Wesselényi utcában észrevett egy kerékpárral éppen hazaérkező 27 éves gyulai férfit. Minden előzmény nélkül odalépett a kerékpárjáról már leszálló és annak kormányát fogó sértetthez, és egy 14,5 cm pengehosszúságú késsel szemből, felülről-lefelé irányulóan összesen négy alkalommal megszúrta őt. A szúrások következtében, amelyek a nyakát, arcát, vállát és mellkasát érték, a sértett előre görnyedt, ekkor a terhelt további egy alkalommal a hátán is megszúrta a sértettet, aki azonnal összeesett és erősen vérzett. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnali szakszerű orvosi ellátás esetén sem lett volna az élete megmenthető.

A 17 éves fiú észlelte a cselekményt, és közölte a terhelttel, hogy hívni fogja a mentőket, ezt megakadályozandó a terhelt szúró mozdulatot tett a fiú felé, amely az arcát érte el. Ekkor a fiú megijedt, a helyszínről futva elmenekült és bemászott egy közeli lakóház udvarára, ahol elrejtőzött, a terhelt pedig futva követte őt. Miután nem érte utol, a terhelt hazament a néhány háznyira lévő lakóhelyére, onnan egy talicskát vitt a helyszínre, belehelyezte az elhunyt sértett holttestét, majd őt egy közeli szemétgyűjtő szigethez vitte, és ott a holttestet a kukák mellett elhelyezett háztartási hulladék alá rejtette. Ezután hazament, összepakolta a legszükségesebb dolgait, elbúcsúzott a húgától, majd távozott otthonról. Nem sokkal ezt
követően a magyar-román határ felé vezető 44. számú út mentén elfogták.

A minősített emberölés büntetési tétele 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, de a jelen ügyben – mivel a terhelt a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét még nem töltötte be – a törvény erejénél fogva életfogytig tartó szabadságvesztés nem szabható ki. A Békés Megyei Főügyészség a mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, rendelje el a bűncselekmény eszközéül használt kés elkobzását és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 3.900.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …