2024. április 24., szerda
FONTOS

A hit azt kívánja, hogy osszák meg másokkal

 

 

A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hatodik napján, szeptember 10-én, pénteken a Hungexpo A pavilonjában Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros, érsek, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke mutatott be koncelebrált szentmisét. Vele miséztek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai is.
Az evangélium Szent Máté könyvéből hangzott el; a hegyi beszéd azon része, amelyben Jézus a szálkáról és gerendáról szóló példabeszédet mondja el (Mt 7,1–5).

Hollerich bíboros rámutatott: a Covid-világjárvány idején a félelem sok ember szívében megtelepedett; félelem a magánytól, a gazdasági kudarctól, a betegségtől, a kórházba kerüléstől, a haláltól. Ez a félelem szilárd gyökeret vert férfiak és nők, katolikusok és ateisták, hívők és agnosztikusok szívében egyaránt. Ám a hívők nem maradtak a szorongás bénultságában; a szentségek vétele – ahol ez lehetséges volt – és a lelki áldozás a vigasztalás és a remény forrása volt számukra. Ez a hit igazi csodája, mert hitünk az értünk meghalt és feltámadt Krisztusba vetett hit, az Egyházban és a világban élő Krisztusba vetett hit.

A hit az iránytűnk életünk útjain – mondta a főpásztor. – Ugyanakkor a hit Európában nagyon kicsi láng lett, amely kontinensünk egyes régióiban az eltűnés veszélyének van kitéve. A hitet kulturális struktúrák hordozták, a hit úgy lép be a lélekbe, mintha szimbiózisban lenne a minket körülvevő világgal. Egy olyan hit, amelyet ez a keresztény világ már nem hordoz, könnyen meginoghat.

Hollerich bíboros kiemelte, hogy a hitet nemcsak a kultúra táplálja, hanem az élő Isten, aki egyben forrása is ennek a hitnek. A hit célja, hogy eljusson az élő Istennel való kapcsolatra, az imádságon és a szentségekben való részesedésen keresztül.

A hitnek missziós dinamikája van. A hit azt kívánja, hogy osszák meg másokkal.

Teljes szívemből imádkozom, hogy a hitnek ezt a missziós dimenzióját újra felfedezzék Európában. Ahogy a lángnak fára és levegőre van szüksége, hogy életben maradjon, a hitünknek is sok mindenre van szüksége – mondta a főpásztor. – Hitünket nem elvontan éljük, a hitet egy személy, egy közösség és az egész Egyház konkrét úton járásban éli meg.

A hit az örökkévalóság dimenziójához kapcsolódik, mert az örök Istenben hiszünk, de időben és egy konkrét úton éljük meg.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …