2024. május 30., csütörtök
FONTOS

Két ütemben valósulhatnak meg útépítési beruházások Gyulán

Több témában döntöttek a szerda reggeli, rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Először a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft gördülő fejlesztési tervét fogadta el a grémium. Ez egy 15 éves fejlesztési ciklus beruházásait tartalmazza, amely a város ivóvíz- és szennyvíz-rendszerét érinti.

1986 óta érvényes az a szabályozási terv, amely a Tiborc utca elején a kanyarban szélesítené az utca keresztmetszetét. A Magyar Kormánytól 1 milliárd 20 millió forintos támogatást kapott a város az utca teljes felújítására, ezért most a szabályozási tervnek megfelelő utcaszélesítést is elvégezik.

A következő napirendi pontban a Szent László utca 9 és 11/a szám alatti ingatlanok szennyvízelvezető gerinchálózatának kiépítéséről döntött a testület.

A kormány döntésének következtében a kis-, közép-, és mikrovállalkozások az iparűzési adóból 50 százalékos kedvezményre jogosultak, amely a gyulai önkormányzatnál jelentős adóbevétel kieséssel jár.

Gyulán két ütemben szeretnének útépítési beruházásokat megvalósítani. A 400 millió forintos támogatást 2022 december 31-ig kell felhasználni. Az első ütemben az elmúlt években elhangzott képviselői interpellációk és javaslatok alapján zajlik majd a korszerűsítés.

A Szent István úton a Szentháromság utcai kereszteződésben egy kerékpárút átvezetés jön létre. A Rulikowski utca útburkolatának felújítása a Temesvári út és a Szarkaláb utca között, a Kisvasút utca útburkolatának korszerűsítése pedig a Széchenyi és a Kinizsi utca között valósulhat meg.

A Kiss Ernő utca burkolatát a Halácsy úttól 140 méter hosszban tervezik a kor igényeinek megfelelővé alakítani, de a Sinka István utca, valamint a Mágocsi köz is szerepel a tervekben. Emellett a Honvéd utcai lakótelep belső útjait és parkolóinak burkolatát is felújítják. A Somogyi Béla utca egy szakaszán szórt alapos parkolót építenek, illetve elkészülhetnek a tervek a vasútállomás előtti tér rendezéséről is.

A második ütemben szerepel a Henyei utcán található kerékpárút felújítása, és egy új kerékpárút építése a Csikóséri sortól 150 méter hosszan. Ebbe a körbe került a Popovits Justin utcai parkolók és járda megépítése, a Budapest krt 13 melletti 23 parkoló kiépítése, valamint a Lila akác utca szórt útalapos útszakaszának aszfaltozása is.

Idén is szeretne csatlakozni a gyulai önkormányzat a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez annak érdekében, hogy anyagilag támogassák azokat a fiatalokat, akik tanulással kívánnak kitörni családjuk nehéz helyzetéből, és persze rendelkeznek a szükséges képességekkel is a felsőfokú tanulmányokhoz. A gyulai önkormányzat havonta 6000 forintot biztosít számukra, melyet további 6000 forinttal támogat az állam. A Békés Megyei Önkormányzat 1000 forintot biztosít, így az ösztöndíjasok havonta 13000 forintos ösztöndíjban részesülnek.

Nézze meg ezt is:

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?

  Hamarosan beköszönt a nyár, ezzel együtt a vakáció is. A 3 Témában arról kérdeztük …