2024. április 23., kedd
FONTOS

Megszületett Gyulán a Nemzeti Összetartozás Pálinkája

Szombaton, a déli órákban a gyulai Almásy kastély Stefánia-szárnyában tartották meg a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának ünnepségét. Az idei italt hazai és határon túli szőlőpárlatokból házasították, ezeket öntötték össze.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, ez az esemény is azt mutatja, hogy a Gyulai Pálinkafesztivál sikerrel teljesíti küldetését, vagyis a magyar pálinkakultúra megújítását. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, ez az esemény is hirdeti az összetartozást határon innen és túl. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, a Nemzeti Összetartozás Pálinkája nemcsak jó érzést ad, hanem bizonyítéka is az összefogásnak. Az összetartozás pálinkáját Kiss-Rigó László  püspök szentelte meg. Hangsúlyozta, a pálinka azontúl, hogy hungarikum, szombaton csodálatos jelkép is volt. Bora Imre, a fesztivál igazgatója a program kapcsán azt mondta, talán sohasem volt akkora aktualitása a nemzeti összetartozás hirdetésének, mint napjainkban.

A szőlőpálinkákat nyílt hordóban házasították, ezután az ital egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Hollóházi porcelán palackokba került. Ezeket a magyarságért legtöbbet tevő embereknek ajándékozták.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …