2024. március 19., kedd
FONTOS

Szeptemberi megyegyűlés – tájékoztatók kerültek napirendre

A Békés Megyei Önkormányzat szeptemberi közgyűlésén több tájékoztatót, beszámolót hallgatott meg a testület, csatlakoztak a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz és a „CseppetSem!” Programhoz.

Békés megye munkaerőpiaci helyzetéről Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatta a testületet. Elmondta: míg 2010-ben 27 ezer, úgy 2020-ban 12 ezer volt az álláskeresők száma. A veszélyhelyzet megjelenése lefékezte ugyan a gazdasági aktivitási mutatók folyamatos javulását, azonban köszönhetően a kormány intézkedéseinek, a különböző támogatásoknak és a gazdaság sikeres helyreállításnak, a helyzet normalizálódott.
Ez év elején még közel 14 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, augusztus végére ez 12 ezer főre csökkent.

Tájékoztatót tartott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is. Kiss András dandártábornok, megyei igazgató kiemelte, hogy a 2020-as év a tűzoltói beavatkozások számát tekintve csökkenő tendenciát mutat, a műszaki mentések 52,8%-a a szélsőséges időjárási kártéteményekhez és a viharkárok felszámolásához kapcsolódik.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020. évi munkájáról szóló tájékoztatót dr.Orosz Tivadar elnök ismertette. Elmondta, hogy a gazdaságot érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, a gazdasági problémák kezelésében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelentős szerepet vállalt és vállal. A korlátozó intézkedések kapcsán a megyei kamarák javaslatait összegezve számos kérdésben nyilvánított véleményt – megfogalmazva a kamarák és ezáltal a vállalkozók javaslatait – a Gazdaságvédelmi Akcióterv elmeihez.

Hozzátette: múlt évben feladatkörük új közfeladattal bővült, ennek keretében az egyéni vállalkozókat tájékoztatják, segítik vállalkozásuk elindításában, a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Tájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának előző évi munkájáról dr. Kulcsár László elnök. Az anyagból kiderült, hogy a szélsőséges időjárás ellenére a gazdálkodók tavaly közepes mennyiségű, jó minőségű termést takarítottak be. Szó volt az ez év áprilisában elindult jégeső-mérséklő rendszerről, amelynek köszönhetően ötödére csökkent a jégeső okozta kártétel.

Cserkuti András, a Magyar Közút Nonporfit Zrt. megyei igazgatója Békés megye közúthálózatának állapotáról, a megyei közúthálózatot érintő fejlesztésekről adott tájékoztatást. Kiderült: részben elkészült az M44, a Békéscsaba és Kondoros közötti szakasz már használható. Tervezés alatt van az M47-es is, ami szintén nemzeti forrásból épül, és Szegedet köti össze Debrecennel.

A megye környezetvédelmi helyzetét is tárgyalta a testület, melyről dr. Illich Andrea, a kormányhivatal főosztályvezetője állított össze tájékoztatót. A képviselők megtudták, hogy Békés megye levegőtisztasági szempontból az ország viszonylag tisztább levegőjű térségei közé tartozik.

Döntöttek a képviselők a „CseppetSem!” Program keretében megvalósuló lakossági használt sütőolaj begyűjtés hálózat támogatásáról.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése évről évre segíti a felsőoktatásban tanulókat Bursa Hungarica önkormányzati ösztöndíjjal. Az idei költségvetésben 7,5 millió forintot különítettek el, melyből 472 hallgató kapott támogatást. A testület döntött arról, hogy a következő évben is csatlakoznak az ösztöndíjrendszerhez.

Napirendre került a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. múlt évi beszámolója, melyhez kapcsolódóan Sebők Éva, a Momentum képviselője az ügyvezető leváltását kezdeményezte. Miután az előterjesztése személyi kérdést érintett, így az elnök zárt ülést rendelt el. Az itt elhangzott információk alapján a képviselő visszavonta az előterjesztését, és a testület elfogadta a beszámolót.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …