2024. április 24., szerda
FONTOS

Békésben versenyeznek az ország legjobb baleseti helyszínelői

Kedden elkezdődött a X. Országos Balesethelyszínelő Verseny Gyulán.

A fürdőváros már második alkalommal biztosítja a helyszínt a rendezvénynek. Görgényi Ernő polgármester a megnyitón kiemelte, Gyula közbiztonsága kiemelkedő, amely arra utal, hogy a városban dolgozó rendőrök a legjobban végzik munkájukat. A közúti balesetek tekintetében viszont nem kedvező a helyzet. Mint országosan, úgy Gyulán is csökkent 2020-ban a közlekedési bűncselekmények száma, amely a pandémiának köszönhető. A legfőbb baleseti ok Gyulán az elsőbbségi jog megsértése, nem pedig a sebességhatár túllépése. Elhangzott, a városban a balesetek 40 százalékát gépkocsivezetők okozzák, 26 százalékát pedig kerékpárosok. Ez az országos átlagnál 12 százalékkal magasabb.

Varga-Koritár Attila megyei rendőrfőkapitány a megnyitón kiemelte, nagy felelősséggel jár a baleset-helyszínelők munkája. Aprólékos munkával kell az összképet rögzíteni, a helyszínen fellelhető valamennyi bizonyítékot, elváltozást összegyűjteni.

Az eseményen részt vett Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, az ORFK rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese is. Kiemelte, 2010-ben rendezték meg először a balesethelyszínelő versenyt akkor még három megyei rendőr-főkapitányság bevonásával. A későbbiekben már valamennyi megyei és a fővárosi kapitányság megmérette magát a legjobb helyszínelő csapat címért.

A megnyitót követően két írásbeli, egy szakmai és egy KRESZ tesztet töltöttek ki a megjelentek. Szerdán vezetéstechnikai és helyszínelői gyakorlattal folytatódott a rendezvény a reptéren. Az előbbi esetében szintidőn belül kellett teljesíteni az adott pályaszakaszt. A terelőkúpok érintése, valamint borítása hibaponttal járt.

A vezetéstechikai pályát azért építették, hogy a helyszínelő rendőröket felmérjék, hogy stressz alatt hogyan tudnak teljesíteni, emellett hogyan tudnak vezetni megkülönböztető jelzés használatával. A pályát teljesítőknek 12 feladatot kellett megoldaniuk meghatározott nyomvonalon haladva.

Az eredményhirdetés és díjátadó csütörtök délelőtt a megnyitó helyszínén, az Erkel Hotelben lesz.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …