2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Újabb erdőrészlet kialakítására kapott támogatást Gyula

A Kálvária mögötti, önkormányzati tulajdonú területen jelenleg is zajlanak a munkálatok.

A most támogatást kapott erdőrészlet telepítésével teljes lesz a terület fásítása. Görgényi Ernő polgármester a péntek délelőtti sajtótájékoztatón kiemelte, az erdők a klímaváltozás és az ezzel járó globális felmelegedés hatásait ellensúlyozzák. Hangsúlyozta, Gyula a történelmi épületeiről híres, de emellett a természeti értékei is ismertek. Nem csak a városon belüli évszázados parkok, hanem a Gyula környéki természeti kincsek is.

A Kálvária mögötti részen, 10,63 hektár területen már 10 éve nőnek a fák. A tavaly bemutatott, 9,84 hektáros területen ősszel kezdődnek el a munkálatok, itt is tölgyerdőt fognak telepíteni.

A támogatást összesen 12 év alatt folyósítják, hasonlóan a korábbi pályázathoz. Az első ültetést követően 12 évig tart az erdő ápolási időszaka, majd az erdészeti hatóság a műszaki befejezettséget igazolja. A munkálatok ezen a területen is Puskás Lajos okleveles erdőmérnök irányítása mellett zajlanak. Elhangzott, ezen a részen van még pár hektár terület, amelyen szintén erdőt szeretnének ültetni a jövőben. Ehhez a csereerdővé minősítés folyamatban van. Így 12 év múlva egy közel 30 hektár területű, fiatal erdő gazdagíthatja majd Gyula déli részét.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …