2024. április 19., péntek
FONTOS

A vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon

Idén is felcsendültek a Hunyadi induló dallamai a hódmezővásáhelyi katonazenekar jóvoltából a gyulai, október hatodikai, nemzeti gyásznapon. A Honvédtiszti emlékhelynél tartott megemlékezésen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is részt vett.

Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1848-ban egy ország fogott össze, egy népből akkor nemzet lett, nagy áldozatok árán megkezdődött egy függetlenségi és modernizációs harc, melyet fegyverrel védtek meg elődeink.

A megtorlás részeként a szabadságharc utáni hónapokban legalább 128 embert végeztek ki, több százan kerültek börtönbe, 10 ezer egykori honvédet soroztak be büntetésül a császári hadseregbe, és nem volt olyan család, melynek valamelyik tagját ne érintette volna a megtorlás.

Szabó István szót ejtett Gyula szerepéről, a gyulai polgárok helytállásáról.

A program Lux Ádám Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és a Kiskata zenekar műsorával folytatódott. Ezután a megjelentek széles köre rótta le tiszteletét az aradi vértanúk emléke előtt koszorúk elhelyezésével. A program végén az Erkel Ferenc Vegyes Kar közreműködésével hangzott el a Szózat.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …