2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Orosházán versenyeztek a határrendészek

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Szegedről érkezett csapata nyerte meg a IX. Országos Határrendészeti Járőrversenyt. Második helyen a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság hármasa végzett, a harmadik helyezetteknek járó érmeket és kupákat pedig a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök vihették haza.

Tizennyolc csapat versengett az elsőségért 2021. október 6-án és 7-én Orosházán, a IX. Országos Határrendészeti Járőrversenyen.

A Készenléti Rendőrség négy csapattal, két szegedi, egy budapesti és egy orosházi egységgel képviseltette magát. Mellettük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, a Körmendi Rendvédelmi Technikum, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának versenyzői is részt vettek a megmérettetésen.

A megyei rendőr-főkapitányságok közül tíz küldött csapatot, így Nógrád, Hajdú-Bihar, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Somogy, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek rendőrök az országos szakmai programra.

A rendezvény megnyitóján dr. Varga K. Attila r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője üdvözölte a versenyzőket és kiemelte, hogy mennyire fontos feladatot látnak el azok, akik Magyarország határait védik, a határforgalmat ellenőrzik. Szólt arról is, hogy milyen széles körű felkészültséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a szolgálatukat eredményesen el tudják látni. Ez utóbbiról többféle módon is számot adtak a versenyzők.

Először tesztlapot kellett kitölteniük, amelyben szinte valamennyi szolgálati feladat ellátásához kapcsolódó ismeretanyagra vonatkozó kérdés szerepelt. Ezután kilenc gyakorlati állomás következett. A határrendészek többek között vezetéstechnikai gyakorlatot hajtottak végre, okmányokat vizsgáltak, a szakrendszerek segítségével embereket, járműveket, okmányokat ellenőriztek, elsősegélynyújtásban mérték össze tudásukat, mobil hőkamerával dolgoztak, célokra lőttek, intézkedés-taktikai feladatot oldottak meg és gépjármű-ellenőrzést végeztek. A sokrétű tudást igénylő feladatokat valamennyi csapat jól teljesítette.

Az ünnepélyes díjátadón dr. Balázs László r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője minden csapatnak elismerését fejezte ki a versenyen nyújtott teljesítményükért és a hétköznapokban a szolgálatuk során tanúsított helytállásukért.

Az összesített pontszámok és időeredmények alapján az országos versenyt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémia, Járőrképző Tagozat, Szeged csapata nyerte. Második lett a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság hármasa, a harmadik helyen pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei végeztek. A Készenléti Rendőrség legeredményesebb csapatának odaítélt különdíjat a XXV. Határvadász Bevetési Osztály Szeged I. csapata nyerte.

A váratlan helyzetekre történő reagálásban ezen a megmérettetésen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hármasa nyújtotta  a legjobb  teljesítményt, ezért ők is különdíjban részesültek.

Nézze meg ezt is:

Ittasan vezetett egy lengyel sofőr a gyulai határon

A gyulai közúti határátkelőhelyen 2024. április 4-én dél körül belépésre jelentkezett egy lengyel kamionos. A …