2024. április 24., szerda
FONTOS

Gyulán tanácskozott a 13 magyarországi nemzetiség

Szerdán tartották az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének közgyűlését az Almásy-kastély Stefánia szárnyában. Az eseményen mind a tizenhárom magyarországi nemzetiség képviseltette magát.

Köszöntőjében Görgényi Ernő gyulai polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyula ideális helyszín egy ilyen programhoz, hiszen a városban mindig békében és egyetértésben éltek a különféle nemzetiségek és vallási felekezetek.

A nemzetiségek számára a jövő év fontos eseményeket tartogat, amelyekről most lehetőségük volt egymás között tárgyalni. Napirenden volt a tavaszi országgyűlési választás, valamint az azt követő, őszi népszámlálás is.

A résztvevők nem csak a jövő év fontos eseményeiről, hanem aktuális kérdésekről is tanácskoztak. Ilyen a felsőoktatás átszervezése és a nemzetiségi pedagógus képzés, illetve a finanszírozási kérdések.

A közgyűlésen szó esett Európa társ-védőszentjeinek, Cirillnek és Metódnak a magyarországi szerepéről, illetve a több szláv nemzetiség által kezdeményezett Zalavár emlékhely turisztikai fejlesztéséről is.
 

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …