2024. április 19., péntek
FONTOS

A szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet a jubileumi Hídi sétán

Jubileumához ért a Hídi séta – Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen elnevezésű gyulai rendezvény.
Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kiemelte, a tizedik alkalommal életre hívott esemény üzenete is az volt, hogy oda kell figyelni testünk szavára. Nemzetközi statisztikák alapján átlagosan több, mint 12 százalék annak a kockázata, hogy egy nőnek az élete során fel kell vennie a harcot ezzel az alattomos betegséggel.

A pénteki eseményen az egészségügyi szűrések mellett ismeretterjesztő előadásokkal várták a résztvevőket. Szalai Ilona dietetikus a táplálkozásunkkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről tartott előadást. Elhangzott, az antioxidánsoknak komoly szerepe van az egészségmegőrzésben.

Sándor Zita, a Gál Ferenc Egyetem adjunktusa a pszichoterápiás lehetőségekről tartott előadást. Kutatóként több, mint 10 éve foglalkozik daganatos betegekkel. A betegségről alkotott képet, a társas támasz és a gyógyulás kapcsolatát vizsgálta.

A jubileumi esemény harmadik előadásában a daganatos betegek lelki és testi támogatásáról volt szó a természetgyógyászat szelíd módszereinek segítségével.

Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei elnöke kiemelte, az eseménnyel szeretnék felhívni minél több ember figyelmét arra, hogy a daganatos betegségek megelőzhetők. Céljuk, hogy a magyar lakosság legalább 60-70 százalékát rávegyék arra, hogy elmenjenek időben a szűrésekre.

Az eseményen már hagyomány, hogy egy közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára, amely Európában a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előző évekhez hasonlóan a Kossuth téri szökőkút vize ez alkalommal is rózsaszínre váltott.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …