2024. április 19., péntek
FONTOS

Átadták a Stefánia-szárnyat

Kálmándy Mihály, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas operaénekese adta elő a Himnuszt szerda délután, a Stefánia-szárny átadóján. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kiskastély-szárnyát Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról nevezték el.

Az eseményen Görgényi Ernő köszöntő beszédében emlékeztetett, 11 évvel ezelőtt a város titokzatos kincseként pusztult az országosan védett műemlék. A polgármester kiemelte, a kastély főépülete és parkja 2016-ra megújult, és azóta Gyula egyik legismertebb és legelismertebb kulturális turisztikai attrakciójává vált.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, jelenleg Magyarország legnagyobb bálterme a gyulai Stefánia-szárnyban található. Az itt megvalósult beruházásnak három fő eleme van. A bálterem és a rendezvénytér, a csemegetár, valamint a látványkonyha.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a II. világháborút követően 76 év után megújult Almásy-kastély egykori kiskastély-szárnyánál a levéltári, régészeti kutatások kimutatták, hogy sosem volt az épületnek jobb oldali mellékszárnya. Kiemelte, sokan azt gondolták, hogy ez is egy U alakú barokk kastély volt, mint az összes többi.

Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes beszédében az épített örökség megújításának fontosságát hangsúlyozta.

A köszöntő beszédeket követően Orbán Balázs átadta a Stefánia-szárny kulcsát Görgényi Ernőnek, Gyula polgármesterének.

Az ünnepi műsort a Magyar Nemzeti Balett művészei, ezt követően pedig a Hazám, hazám Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának leghíresebb áriája zárta.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …