Ha van egy kis zöldségeskertünk, gyümölcsösünk, Szűcs Gergely kertész mindenkit arra buzdít, hogy próbáljunk meg minél több terméket elrakni télire, akár késztermékként, mint a savanyúság vagy a befőtt.
Régen nagyon jól értettek a zöldségek, gyümölcsök tárolásához, elkészítéséhez, hiszen abban az időszakban hűtőszekrény híján kellett megoldani azt, hogy a felesleges termény, amit az év során megtermeltek, kibírja még a téli időszakban is, amikor egyébként kevesebb zöldség jutott az asztalra.
Több dologra van szükség ahhoz, hogy minél hosszabb ideig el tudjunk tárolni valamit. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál jobb a növény tárolása szempontjából. Fontos a megfelelő páratartalom biztosítása, és az, hogy egészséges legyen az eltenni kívánt növény. Szűcs Gergely kertész azt javasolja, próbáljuk megkeresni azokat a lehetőségeket, amellyel meg tudjuk menteni a növényeket.
Ehhez segítséget jelenthetnek a boltokban beszerezhető különböző eszközök, mint például az aszalógép, a gyümölcscentrifuga vagy éppen az aprítógép.