2024. március 19., kedd
FONTOS

Két helyszínen emlékeztek 1956 hőseire

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést szombat délelőtt a gyulavári kopjafánál.

Az eseményen Bohus Márta, a Bay Zoltán Általános Iskola intézményvezetője beszédében megemlékezett az 1956-os forradalom áldozatairól. Kiemelte, történelmünk bőven kínál példát, követésre méltó üzeneteket.

Gyulán Nádházi János, Gyulaváriban pedig Petrás János és Molnár Mihály irányította a forradalmi bizottság munkáját. A vezetők összefogásra, helytállásra és munkára szólították fel a lakosságot.

Gyulára december 17-én gördültek be a tankok. Két fiatal, a 20 éves Mány Erzsébet és a 26 éves Farkas Mihály a gyulavári fiatalok egy csoportjával fegyvert szereztek a laktanyából, és a híd gyulavári oldalán állást készítettek, hogy megvédjék a települést. A forradalom bukása után, a megtorlás részeként 1957. február másodikán a békéscsabai Kazinczy utcai laktanya udvarán kivégezték Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt.

A beszédet követően a Bay Zoltán Általános Iskola növendékeinek műsora, majd a kopjafa koszorúzása zárta a gyulavári eseményeket.

A megemlékezés az Október 23. téren folytatódott. Az eseményen emlékbeszédet tartott Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium tanára. Kiemelte, Gyula azért is különleges hely, mert itt minden évben a még élő, egykori ’56-os veteránokkal és családtagjaikkal együtt, leszármazottaik társaságában ünnepelhetjük a forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Az eseményen közreműködött Dánielfy Zsolt színművész, valamint Kalapács József, Rudán Joe és Ódor Cintia. A műsort követően a megjelentek megkoszorúzták az ’56-os emlékművet.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …