2024. április 19., péntek
FONTOS

Jelentős aszálykár sújtotta a Körös-Maros Biofarmot

Jelenleg az utolsó, lekaszált lucerna betakarítása zajlik a Körös-Maros Biofarm területén.

Ebből erjesztett takarmányt, szenázst készítenek, ugyanis minden kilogram takarmányra szükség van az állatok etetéséhez – fogalmazott Ráki Zsolt. A biofarm ügyvezetője kiemelte, a júniusi aszály augusztusban folytatódott, így közel 300 hektár kukorica semmisült meg. Az előző év azonos időszakát tekintve 40-50 százalékkal rosszabb az idei termés. A korai érésű árpát kivéve minden terményüket sújtotta az aszálykár.

Ráki Zsolt kiemelte, a biogazdálkodás során semmilyen vegyszert nem használhatnak a földeken. A nagymértékű szárazság miatt a kultivátor kapák sorra eltörtek, amely megnehezítette a mechanikus gyomirtást. A gyomok szárazság és stressztűrőbbek a kultúrnövényekneknél, ezáltal jobban fejlődtek, mint a kukorica.

A biofarm területén az utóbbi évek egyik nagy fejlesztése a 2020 óta működő modern fejőház volt. Jelenleg egy 3100 négyzetméter területű, 62,5 millió forintos silótér beruházás zajlik a takarmány tárolása miatt. Emellett többek között új istállók építését is tervezik.

Ráki Zsolt elmondta, a mezőgazdaság felértékelődött a koronavírus-járvány időszaka alatt. Élelmiszerekre, agrár termékekre minden körülmények között szükség van és lesz is a jövőben.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …