2024. április 20., szombat
FONTOS

Nádházi Jánosra emlékeztek a városházánál

A videó elején látható felvételek öt évvel ezelőtt készültek, napra pontosan akkor leplezték le Nádházi János emléktábláját a városháza bejárata mellett.

Szerda reggel az Október 23. Alapítvány és a gyulai önkormányzat vezetői koszorúzták meg a táblát. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen egyrészt öt éve avatták fel az emléktáblát, illetve 65 évvel ezelőtt, október 27-én ennek az épületnek az erkélyéről mondott fontos beszédet Nádházi János, a kommunistákkal szemben álló Forradalmi Bizottság elnöke.

Mint ismert, Gyulán a forradalom eseményei a Nádházi János és társai által kijelölt, békés mederben folytak. Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett, Nádházi János és a helyi vezetés végig arra törekedett, hogy a polgári értékeket szem előtt tartva lássák el a feladatukat.

A forradalmat követő megtorlás részeként egy időre Nádházi János is börtönbe került, majd kiszabadulva kőműves segédmunkásként tudott elhelyezkedni, és csak később térhetett vissza eredeti szakmájához, a szabósághoz. Élete vége felé súlyos betegséggel küzdött, a rendszerváltásig feketelistás volt, de azt még megélte, hogy az utolsó szovjet katona elhagyja Magyarországot. 1992. október 23-án Gyula díszpolgára lett.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …