2024. március 29., péntek
FONTOS

Szegedi kispapok a NEK-en

„Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) hirdette az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melyet Budapesten rendeztek 2021. szeptember 5-12. között.

A kongresszus célja, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztust ünnepeljük, és jobban megismerjük. A világ számos országából érkeztek papok, püspökök, szerzetesek és világi keresztények is, de mi magyarok is jelentős számban vettünk részt. Ahogy az egyházmegye hívei és plébániái, mi, a szegedi szeminárium hallgatói is már évek óta készültünk a katolikus világeseményre, melybe nagy örömmel kapcsolódtunk be.

A nyitó szentmisét Angelo Bagnasco bíboros mutatta be, aki az elsőáldozók mellett a papsághoz is szólt. Hétköznapokon a Hungexpo adott helyet az eseménynek. A napot a Reggeli dicséret (Laudes) elimádkozásával kezdtük, melyet egy ún. katekézis (tanítás) és tanúságtétel követett. Ismert bíborosok, püspökök, papok világítottak rá az eucharisztia különböző oldalaira az egyház tanításán és saját élettapasztalatukon keresztül. A nap középpontja természetesen a szentmise volt. A délutánok folyamán pedig különböző előadásokból lehetett választani aszerint, hogy milyen terület érdekelt bennünket.
Mi, papnövendékek nemcsak résztvevőként, hanem liturgikus szolgálattevőként is jelen voltunk az egyhetes eseményen. Szerda reggel a Laudesen és a csütörtök esti közösségek szentségimádásán – mely a Szent István-bazilikában volt – ministráltunk, illetve különleges feladatokat is kaptunk. A szentmiséken a három akolitus – Aleksza János, Tapodi Krisztián és Tápai Leon – az áldoztatásban is segédkezett, Tompa Szabolcs pedig azt a feladatot kapta, hogy a felolvasókat irányítsa.

Hétfőn este részt vettünk a Csík zenekar előadásán, pénteken pedig az Ákos-koncerten és a Forráspont Ifjúsági Esten. Szombaton Családi nap volt a Margitszigeten, melynek keretében Veres András püspök atya bejelentette, hogy 2022-ben Szeged rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat. A bejelentés után a Margitszigetről vonultunk át a Kossuth térre, ahol szentmisén vettünk részt, melyet eucharisztikus gyertyás körmenet követett a másnapi zárószentmise helyszínére, a Hősök terére. A záró szentmisét, vagyis a statio orbist Ferenc pápa mutatta be. A Szentatya arra tanított bennünket, hogy „a keresztény útja nem a siker ostromlása, hanem éppen azzal veszi kezdetét, hogy hátralépünk egyet, s ez megszabadít attól, hogy a középpontban legyünk, ki tudunk lépni középről.”

A hivatalos programok mellett új embereket ismerhettünk meg, köztük a központi szeminárium kispapjait, akik egész héten vendégül láttak bennünket. Természetesen a hét során – olykor váratlanul is – régi ismerősökkel, barátokkal találkoztunk. Jó volt megtapasztani egyházunk lelki gazdagságát, az ünneplő közösség erejét, a találkozások örömét.
A kongresszuson új látásmódokkal és felismeréssekkel gazdagodtunk, az imádság és a szolgálat által pedig Istenhez is közelebb kerültünk. Ezen tapasztalatokkal és élményekkel kezdjük meg az új tanévet.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …