2024. április 16., kedd
FONTOS

Több mint 86 milliárd forint érkezik Békésbe

Megjelentek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz első pályázatai. A 2021 és 2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban 86,395 milliárd forint fog érkezni Békés megyébe.

2021.szeptemberében fogadta el a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében megvalósuló Integrált Területi Programokat (ITP). Békés megye azon kilenc megye között van, melyeknek előzetesen hagyták jóvá az ITP-jét, ami a TOP Plusz „forgatókönyve”. Ebben van rögzítve a megyei keretösszeg: Békés megyébe – Békéscsabával együtt – 86,395 milliárd forint fog érkezni. A cél a TOP Plusz kapcsán is a gazdasági infrastruktúra kiépítése, a közlekedés fejlesztése, a munkába állás lehetőségeinek megteremtése, a településeken elérhető szolgáltatások színvonalának javítása.

– Az elmúlt hetekben folyamatos egyeztetéseket folytattunk az Irányító Hatósággal, valamint több egyeztetés történt a Békés megyei települések vezetőivel. Döntöttünk arról, hogy járásonként határolunk le forrásokat, és a települések csak a járásokon belül versengenek egymással a fejlesztési lehetőségek megszerzése érdekében. A két leghátrányosabb helyzetű járás, a mezőkovácsházi és a sarkadi esetében a lakosság arányához képest 20 százalékkal több pénz áll majd a rendelkezésére annak érdekében, hogy a területi kiegyenlítődés megvalósulhasson – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

2021. október 28-án megjelentek a TOP Plusz első felhívásai, ezek: a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, a fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatása, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a megyei foglalkoztatási-, gazdaságfejlesztési együttműködések, és az „élhető települések”, mely egy komplex felhívás. Keretében lehetőség nyílik többek között: települési kékinfrastruktúra (vízgazdálkodási beavatkozások), belterületi zöldinfrastruktúra (zöldterületek és zöldfelületek rekonstrukciója), közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, okos települési fejlesztésre, továbbá fenntartható közlekedésfejlesztésre, hulladékkezelésre valamint kármentesítésre.

November 3-án jelent meg a Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című felhívás, ami bölcsődei-, valamint óvodai beruházások megvalósítására nyújt lehetőséget.

Első körben a támogatási kérelmeket ez év december 1-e és jövő év január 14-e között lehet benyújtani.

A további felhívások várhatóan december folyamán jelennek meg 2022. I. negyedévi benyújtással, ezen belül: belterületi utak fejlesztése, a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése, a helyi és térségi turizmusfejlesztés, a szociális célú városrehabilitáció és a helyi gazdaságfejlesztés, ami szintén komplex felhívás, lehetőséget biztosít majd ipari parkok, inkubátorházak fejlesztésére, valamint a vidéki gazdaság üzleti infrastrukturális hátterének támogatására.

A felhívásokról bővebben a palyazat.gov.hu oldalon tájékozódhatnak.

Nézze meg ezt is:

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

  Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő …