2024. április 20., szombat
FONTOS

125 éve épült a Gyulai tűsgát

November 4-én a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Békés Megyei Területi Szervezete közös előadóülésen emlékezett meg a Gyulai duzzasztó építésének 125. évfordulójáról. Az emlékülésen Szabó János igazgató mutatta be a Gyulai duzzasztó történetét. Dr. Vasas Ferencné a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagja előadásából egy különleges mesterséget ismerhetett meg a hallgatóság, Uhrin János egykori vízmester hagyatékába nyújtott betekintést. Majd a duzzasztómű építéséről, és későbbi felújításról két korabeli filmet is bemutattunk, melyek megtekinthetőek a KÖVIZIG Youtube csatornáján.
A rendezvényt követően Bak Sándor a Magyar Hidrológiai Társaság alelnöke és Szabó János igazgató koszorút helyezett el a Gyulai tűsgát emlékhelynél.
A Gyulai duzzasztó történetéről fotókkal, korabeli újságcikkekkel színesített kiadványt készítettünk, mely letölthető innen:
http://kovizig.hu/07-kozerdeku/04-koros-videki-hirlevel/2021-11-125-eves-a-gyulai-duzzaszto.pdf

Az Uhrin János vízmester hagyatékáról szóló előadás letölthető innen.
http://www.kovizig.hu/baratikor/03-munkaink/04-eloadasok/2019-uhrin-janos.pdf

Gyulai tűsgát film: https://youtu.be/FQj6aGZUBrM

Gyulai duzzasztó átépítése film: https://youtu.be/iQuqM_9wCec

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …