2024. június 24., hétfő
FONTOS

Új lombszívó segíti a Gyulai Közüzemi Kft munkáját

A csütörtöki, erős szél eléggé feladta a leckét a Gyulai Közüzemi Kft munkatársainak, a lehullott avar összegyűjtése nehezebben ment, mint egyébként. November elején a kertészeti csoport legfontosabb őszi munkája a lombgyűjtés és az összegyűjtött avar elszállítása. Ezekben a napokban is ezt a feladatot látják el a cég érintett dolgozói.

A munkát nemcsak kézi erővel és kisgépekkel végzik, nemrég munkába állt egy új eszköz is, egy igen hatékony lombszívó berendezés.

Az Eleki úti komposztáló telepen egy rövid, tárolási időszak után hetente forgatják meg ezeket a halmokat, hogy a baktériumok, gombák megfelelő hatásfokkal dolgozzanak, ehhez pedig megkapják a megfelelő mennyiségű oxigént.

Az utóérlelőbe kerülő anyag 7-8 hónap alatt teljesen földszerűvé válik, vagyis komposzt lesz belőle. Innen az anyagot a rostára szállítják, ahol a komposztból kiválogatják az oda nem illő anyagokat.

A Közüzem szakemberei egy év alatt 3-4 ezer tonna zöldhulladékot dolgoznak fel. Ebből közel 1000-1200 tonnányi komposzt képződik.

Nézze meg ezt is:

Kedvenc könyvem: Én és a tesóm

Igaz Dóra testvérek számára különösen ajánlott kötetét Réfi Milán mutatja be.