2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Megyegyűlés novemberben – oktatás, ár- és belvízhelyzet napirenden

A 2021-es év utolsó, munkaprogram szerinti ülésén több fontos téma került napirendre.

Tájékoztatót tárgyalt meg a testület a megye ár- és belvízhelyzetéről, az oktatás helyzetéről, a szakképzésről.
Békés megye ár- és belvízhelyzetéről Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője számolt be.

Elmondta, hogy mind személyi állományban, mind a védművek tekintetében, mind műszaki eszközállományban felkészültek minden olyan ár- vagy belvízveszély elhárítására, ami reálisan veszélyezteti Békés megyét és az itt élőket. Idén az igazgatóság területén két alkalommal rendeltek el árvízvédelmi készültséget, az árhullámok zavartalanul levonultak, beavatkozásra nem volt szükség. Számottevő belvízvédelmi feladatuk nem volt, aszályos év lévén inkább az öntözésre helyeztek hangsúlyt.

A megye oktatási helyzetéről Fésűné Bálint Gizella, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerületének tanügyi főtanácsadója és Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerület igazgatója informálta a testületet.

Beszámoltak a tankerületi központok intézményi szerkezetéről, az oktatási helyzetről, a digitális tanrend alkalmazásának
kihívásairól, művészeti oktatásról, tehetséggondozásról. A két központban öt milliárd forintot meghaladó fejlesztés történt, ami nem áll meg, a Területfejlesztési Operatív Program Plusz megjelenő felhívásainak köszönhetően további források érkezhetnek a megye iskoláiba.

Zalai Mihály megyei elnök köszönetet mondott minden oktatásban dolgozónak az elmúlt évben végzett kiemelkedő tevékenységükért, és a digitális oktatás megszervezéséért, zavartalan lebonyolításáért.

A szakképzésről tartott tájékoztatót Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. A szakképzési rendszer megújításának szükségességéről, az állandóan változó munkaerőpiaci kereslethez való alkalmazkodás fontosságáról, az új szakképzési rendszerről kaptak átfogó képet a képviselők.

Döntés született a megyei önkormányzat egyik cégének megszüntetésével kapcsolatosan, hiszen az elmúlt években minden olyan feladatot elvégzett, amiért létrehozták. A közgyűlés felhatalmazta az elnököt, hogy a kft. egyik uniós projektjének el nem számolható támogatási összege visszafizetése miatt keletkezett kár felelősével szemben tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

A megyei értéktár munkájáról is tájékozódott a testület, megtudták, hogy a megye 75 települése közül már 55 megalakította a helyi értéktár bizottságot, és ezekben a települési értéktárakban mindeddig 1244 értéket vettek lajstromba. A megyei értéktárban jelenleg 67 érték szerepel.

Zalai Mihály, a megyei értéktár elnökeként kiemelte: az elmúlt években az értékek gyűjtése mellett elkezdődött az értéktárra épülve a helyi gazdaság fejlesztése is.

A Megyenap piacai után jövőre több megyei piacot fog a Békés megyei Önkormányzat szervezni, ezzel segítve a kistermelők és kézművesek áruinak piacra jutását.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …