2024. április 19., péntek
FONTOS

Tudatosan vállaljuk értékeinket

 

Az Európában uralkodó trenddel ellentétben mi nem kívánjuk megváltoztatni identitásunkat, és tudatosan erősítjük a kereszténységhez tartozó értékeket – hangsúlyozta Kiss-Rigó László püspök Gyulán, a Nádi Boldogasszony-templom búcsúján. A főpásztor kiemelte: mindenki, aki magyarnak vagy európainak vallja magát, az kulturális értelemben keresztény is.

Szűz Mária személye végigkíséri az egész magyar történelmet – hangzott el a Nádi Boldogasszony búcsún. Kiss-Rigó László püspök kiemelte, Mária jelen van többek között a képzőművészetben és az irodalomban, ezért hozzátartozik a nemzeti identitásunkhoz.

– Ma egy kicsit más a módi a kontinens egyes részein, de Európában még az ateista is keresztény. Akármit teszünk, a gyökereinkhez hozzátartozik a kereszténység. Aki európainak vallja magát, dönthet ugyan arról, hogy milyen világnézetet képvisel, de az objektív adottság, hogy egy keresztény értékrenden alapuló társadalomban él. Lehet ezt tagadni, vagy tudatlannak mutatkozni, de attól még ez a helyzet. Aki magyar, az is valamilyen módon keresztény, kulturális értelemben mindenképpen – szögezte le az augusztus 15-ei gyulai búcsún Kiss-Rigó László. A püspök azt mondta, Európában harc folyik. Racionálisan nem lehet megmagyarázni, hogy miért zajlik az értékek feladása, miért hódít teret a nihilizmus és a liberális demokrácia, mely a tiltás diktatúrája.

– Mi Magyarországon pont ezekben a napokban tudatosítottuk, hogy másképp gondolkodunk. Nem kívánjuk megváltoztatni identitásunkat, és valljuk, tudatosan erősítjük az ehhez tartozó értékeket, mint a család, a házasság vagy a becsületes munka – mondta a püspök.

A búcsúi szentmisére több településről érkeztek zarándokok, Békéscsabáról többen gyalog tették meg az utat. A szentmise körmenettel zárult, mely által a búcsúsok hírül adták Krisztus jelenlétét.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …