2024. március 29., péntek
FONTOS

Gyakorlaton a rendőrség és a katasztrófavédelem

Közösen tartottak szakmai programot Békés megyében a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai. A gyakorlat célja, hogy tapasztalataikat megosszák, ismereteiket bővítsék és megismerjék egymás munkáját a tűzesetek helyszínén dolgozó, vizsgálatot végző tűzoltók és rendőrök.

Tűzesetek helyszíni vizsgálatát végző tűzoltók és rendőrök gyakorlatoztak 2021. november 23-án, Békéscsabán. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett szakmai program célja, hogy tapasztalataikat megosszák, ismereteiket bővítsék és megismerjék egymás munkáját a helyszínen dolgozó, vizsgálatot végző tűzoltók és rendőrök.

A rendőrség részéről azok a bűnügyi területen szolgálatot teljesítő rendőrök vettek részt a gyakorlaton, akik éles helyzetekben is végzik a helyszíni szemléket. A tűz után megmaradt nyomokból, elváltozásokból kell következtetniük arra, hogy történt-e bűncselekmény. Amennyiben igen, minden olyan részletet rögzíteniük kell, amely segítheti a gyanúsított azonosítását, elfogását és a büntetőeljárásban bizonyítékul szolgálhat.

A gyakorlat végrehajtására egy békéscsabai lakatlan épület szolgált, ahol a szakemberek által életszerűen kialakított helyszín várta a programon résztvevőket. A lakóház egyik kiégett helyiségében egy női holttestet, az épület közelében pedig egy halott férfit találtak.  A tűzoltók és a rendőrök, ahogy a valós helyzetek esetében most is részletesen, alaposan megvizsgálták a helyszínt és azt is, hogy a két halálesetnek van-e köze egymáshoz, történhetett-e bűncselekmény.

Az esemény másnapján, 2021. november 24-én közösen értékelték a gyakorlati feladatok végrehajtását a szakemberek. Az értekezleten, egy előadás keretében bővítette a jelenlévők ismeretét Gál Sándor r. alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály vezetője. A tanácskozáson a két szervezet képviseletében Haskó György tű. ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese és Dr. Kis Péter r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese célként fogalmazták meg a közös feladatok minőségének szinten tartását és a további eredményes együttműködést. Emellett gratuláltak a programon résztvevőknek a gyakorlaton tapasztalt színvonalas munkájukhoz.

Nézze meg ezt is:

Lopás Orosházán és Békésen, garázdaság Békéscsabán

Lopáson értek tetten egy férfit 2024. március 18-án, Orosházán. Egy Tátra utcai lakatlan házba ment …