2024. április 19., péntek
FONTOS

Csökken a fagyos napok száma, emelkednek a hőségnapok Gyulán

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen. A grémium a fő napirendi pontok között elsőként a Gyulahús Kft részvénytársasággá történő alakításának előnyeiről és hátrányairól tájékozódott.

Görgényi Ernő polgármester elmondta, eddig három ajánlat érkezett, melyek értékelés alatt vannak. A Picktől, a Kométától, valamint az Európa Agrár- és Élelmiszeripari Magántőkealaptól. A határozati javaslat szerint a Gyulahús átalakulásának kérdését a tőkebevonásra irányuló eljárást követően, legkésőbb a 2022 júniusi testületi ülésre kell ismét előterjeszteni.

A város pályázatot nyújthat be térzene programra, melyet idén is már megnyertek és megvalósítottak. Ezzel is gazdagították Gyula kulturális hírnevét – hangzott el. Most egy 30 alkalomból álló koncertsorozatot lehet megpályázni 100 százalékos támogatási intenzitással.

A grémium a helyi klímastratégiát is jóváhagyta. Elhangzott, már most is nagyon sok a hőhullámmal érintett időszak, melyek nőni fognak az elkövetkezendő években. Csökken a fagyos napok száma, a hőségnapok pedig emelkednek. Van egy olyan modell, amely 2050-re 30 hőségnapot ígér Gyulára a nyári hónapokban. Ez nagy mértékű terhelést jelent elsősorban az időseknek és a kisgyerekeknek.

A képviselő-testület pályázatot nyújt be a “Nemzeti Ovi – Sport Program” elnevezésű kiírásra “Ovi-Sport Pálya” megépítésére. Ez a Törökzugi óvoda udvarán valósulna meg.

A grémium többek között döntött még a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak költségvetési fedezetének biztosításáról is. A kérelmek benyújtási határideje november 5-én lejárt, addig összesen 33 pályázat érkezett elektronikusan, melyből 29 volt érvényes. A képviselő-testület a pályázókat 1000 forinttól 6000 forintig terjedő havi támogatásban részesítheti. A grémium zárt ülésen bírálta el a pályázatokat.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …