2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Fél a zajoktól, de jól érzi magát Gyulán a Szöszi nevű róka

A gyulaiak számára már ismerős lehet Szöszi, a szelíd rókalány.

Kölyökkorában napi szinten eljártak gazdájával, Gombos Tamással a városba sétálni, hogy az állat megszokja a különböző zajokat, fényeket, az emberek közelségét. A rókák a kutyafélékkel vannak közeli rokonságban, így ugyanazok az oltások érvényesek rájuk, mint a kutyákra. Míg a házőrző négylábú nem ijedős, a róka minden fényes, hangos, hirtelen dologtól képes megijedni. Gombos Tamás, az állat gazdája elmesélte, hogyan került hozzá Szöszi.

Táplálkozás szempontjából a róka a természetben ragadozó, de mivel Szöszi háziasítva lett, ezért sok mindent megeszik. Nagy kedvence az alma, a szőlő, de a csirke nyaknak, és csirke szívnek sem tud ellenállni. Külön érdekességként a gazdája kiemelte, hogy a ravaszdi állatok hihetetlenül édesszájúak, Szöszi is nagyon szereti az édességet. A róka nemrégiben egy ivartalanítási beavatkozáson esett át, mivel többször is álvemhes volt.

Szöszi korábban egy kennel átalakítás következtében elcsatangolt, de hamarosan megkerült. Azon az útvonalon sétált, amelyet sétáik folyamán ismert már a városban. Sokan nem tudják, hogy a rókák 8 hetes koruktól fogva tanulják a vadászatot. Mivel Szöszinél ez a folyamat kimaradt, így ha visszakerülne a természetbe, nagy valószínűséggel életképtelen lenne, hiszen minden apró zajtól megijed, még a kacsáktól is fél.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …