2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Tízéves a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Alapítása 10. évfordulóját ünnepeli idén a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ennek alkalmából 10-esre fel! címmel alkotói pályázatot hirdettek. Arra kérték a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket, nevelőszüleiket és a munkatársakat, hogy kreatív módon jelenítsék meg a 10-es számot.

A szolgáltató 13 megyéjének 76 településéről összesen 394 pályamunka érkezett, a legjobbakból kiállítást szerveztek, és díjazták a nyerteseket. A díjátadó rendezvényen jelen volt Kiss-Rigó László püspök és Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára is.

A díjak átadása előtt Kothencz János főigazgató arról beszélt, hogy hálás szívvel gondol vissza mindarra, aminek köszönhetően az elmúlt 10 évben a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tenni tudott a családjukat vesztett gyerekekért. Köszönetet mondott az egyházmegyének és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mert mint fogalmazott, támogatásuknak köszönhetően beteljesedni látszik az út, amit elkezdtek.

– A kormányzati bizalomnak hála Magyarország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátási intézményévé váltunk. A következő 10 év célja: elcsendesedni és belső minőséget építeni – fogalmazott.

Kiss-Rigó László püspök kiemelte: az egyházmegye sok területen vállalt közszolgálatot, a gyermek-és ifjúságvédelem azonban mind közül a legszebb és legnehezebb.

– Szerencsére itt olyan munkatársakkal dolgozhatunk együtt, akik elkötelezettek és szakmailag is kiválóak – tette hozzá.
Fülöp Attila államtitkár arról beszélt, hogy a Szent Ágota a gyermekvédelem rendszerváltásának résztvevője és alakítója volt. Hangsúlyozta, hogy mostanra sikerült leszámolni azzal, hogy ez a feladat állami monopólium legyen és azzal is, hogy csak gyerekfelügyeletről szóljon.

– A gyermekvédelem mintegy háromnegyede, a nevelőszülők pedig szinte 100 százalékban egyházi fenntartókhoz tartoznak. Mindenki azon dolgozik, hogy a 23 ezer érintett gyerek, ha kikerül a rendszerből, önálló életre legyen képes, ehhez pedig hozzájárul az a közösség is, melyet az egyház ad számukra – fogalmazott.

A pályázati felhívás nem tartalmazott semmilyen kötöttséget, bárki bármilyen ötletét megvalósíthatta annak érdekében, hogy minél érzékletesebben fejezze ki a számmal az összetartozást, mindazt, amit számára jelent ehhez a közösséghez tartozni. A pályázat sikeres volt, már a beküldött pályamunkák számát illetően és az ötletesség, a kivitelezés sokszínűségét tekintve is. Ám ami igazán képes volt lenyűgözővé tenni az alkotásokat, az a belőlük áradó szeretet.

A beérkezett fotókat három kategóriába csoportosították a szervezők: nevelőszülői családok pályázatai, lakásotthonok pályázatai és egyéni indulók, pontosan azért, hogy ha nehezen is, de kiemeljék közülük valamilyen szempont szerint a legsikerültebbeket.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …