2024. március 19., kedd
FONTOS

Megáldották és meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját Gyulán

Tavaly rendhagyó módon, vásár és más kísérőprogramok nélkül, szűk körben gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Idén viszont már a Világóra és a Harruckern tér között gyűltek össze az emberek advent első vasárnapján, ahol karácsonyi vásár várta őket. A Nádi Boldogasszony templom előtti téren a gyulai óvodások által feldíszített karácsonyfákat lehetett megtekinteni.

Az eseményen a hagyományokhoz híven a város és az egyházak képviselői mondták el köszöntőiket. Görgényi Ernő polgármester Ferenc pápa gondolatait idézte: “Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik.”

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, advent első vasárnapján az Úr eljövetelét várjuk.

A hagyományokhoz híven az egyházak képviselői is elmondták köszöntőiket. Pápai Attila evangélikus lelkipásztor kiemelte, a november 28-án kezdődő adventi időszak ajándék az életünkben. Az Úr érkezésére készülve önvizsgálatot tarthatunk.

Merényi Zoltán baptista lelkipásztor hangsúlyozta, Jézus Krisztus születésnapjára készülünk az előttünk álló időszakban.

Baráth János református lelkész János evangéliumából idézett, felelevenítve az adventi várakozás lelkületét.

Márk Tivadar román ortodox lelkész elmondta, advent első vasárnapján a próféta gyertyáját gyújtjuk meg, így jelezvén, hogy belépünk Jézus Krisztus születésének lelkileg varázslatos periódusába.

Kovács Péter katolikus plébános ünnepi beszédében kifejtette, nem elég csupán a koszorún meggyújtani a fényt, hanem meg kell gyújtani a mi szívünkben is, hogy Krisztus fényében járhassunk. Majd megáldotta az adventi koszorút, illetve rámutatott arra, hogy mit is jelent ez az ünnep számunkra.

A beszédeket követően Görgényi Ernő polgármester gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Ezt követően az ünneplők a Kossuth térre vonultak, ahol a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola növendékeinek a műsora fogadta a megjelenteket. Ezt követően a Kossuth téri adventi koszorún is kigyulladt az első fény.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …