2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Egyházmegyei intézmény a NEK-en

Podmaniczki Imre atya áldása

Ahol a gondoskodás szolgálat

Fotóanyaggal vett részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérő programjában a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Az Ezerarcú szeretet elnevezésű kiállítás a Katolikus Egyház karitatív tevékenységét, annak történelmi előzményeit és napi gyakorlatát volt hivatott bemutatni.

Képzőművészeti alkotások, dokumentumok: régi újságcikkek, plakátok, hanganyagok, filmek és fotósorozatok mutatják be világegyházi és hazai vonatkozásaiban az egyházi szolgálatot, a gondoskodás fontosságát, szerepét. Köztük ott van a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedőkről gondoskodó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a vele szorosan együttműködő civil szervezet, az ÁGOTA Alapítvány tevékenységét bemutató, húsz fényképből álló sorozat is.
A keresztény ihletettségű Ágota közösség missziója az, hogy a családjukat nélkülöző gyerekek életébe szeretettel lépjen be, és személyre szabott gondoskodásba ágyazottan közvetítse számukra érthető és élhető módon az evangélium üzenetét. Mivel a rájuk bízott gyermekeket lakásotthonokban és nevelőszülői családokban nevelik, ezért rétegpasztorációs feladatot látnak el.

Ez egyrészről értékközvetítés, másrészről lelki gondozás, amely türelmet és megértést igénylő, hosszantartó folyamat. A munka lényegéhez tartozik, hogy semmit nem erőltetnek, nem tesznek kötelezővé, értő figyelemmel közelítenek a fiatalokhoz és foglalkozásaik során teret nyitnak a Szentírásban rejlő tanításoknak. Jókedv, és összetartozás érzés kíséri a pasztoráció során szerzett élményeket – legyen az kirándulás, tábor, sportolás, játék, beszélgetés vagy szentmise. A gyermekek ezeknek a közösségi és liturgikus eseménynek köszönhetően, valamint a feltétlen elfogadás megtapasztalása által kezdenek el kapaszkodni a reményben, amit az evangélium közvetít.

Az Ágota közösség elhivatottságát Kothencz János, a szervezet vezetője így írja le: reményt ébreszteni, jövőt mutatni, a bizalom sebeit gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr! Ezen alapult az elmúlt években a feladatellátásuk, és a jövőben is ezt a célt fogja szolgálni.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …