2024. március 19., kedd
FONTOS

Emléktáblát avattak Gazsó Ferenc emlékére Békésszentandráson

A 2018-ban elhunyt szociológus, egyetemi tanár tábláját szombat délután leplezték le a nagyközségben található Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda falán.

Az eseményen az iskola diákjai az “Elindultam szép hazámból” című népdalt énekelték el. Molnár Imre Zoltán, az intézmény igazgatója beszédében elmondta, a szombati esemény után már minden, a településen tanuló fiatal találkozhat Gazsó Ferenc nevével, tevékenységével. Kiemelte, például szolgálhat a diákok számára, hogy tehetséggel, szorgalommal és kitartással Békésszentandrásról is el lehet jutni a legnagyobb szintre tudásban és pozícióban egyaránt.

Az eseményen beszédet mondott Gazsó Ferenc egykori tanítványa, Stumpf István. A felsőoktatás átalakításáért felelős kormánybiztos kiemelte, az egykori szociológus életútja arra tanította a tanítványai mellett saját magát is, hogy ha vannak az embernek értékei, akkor azok mellett mindig ki kell tartani.

A szombat délutáni eseményen Gazsó L. Ferenc, Gazsó Ferenc fia beszédében többek között édesapja életútját mutatta be.

Az emléktábla avatás után, a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvodában rendezték meg a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság kihelyezett ülését. Itt kihirdették a Dél-Tiszántúlról származó, vagy onnan elszármazott fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét. Gazsó Dániel, a társaság elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy ne csak őrizzék azt a szellemi örökséget, melyet Gazsó Ferenc hagyott rájuk, hanem megpróbálják azt gondozni, folytatni is.

A díjat idén Janó Evelin érdemelte ki, aki pályaművében a kapcsolathálók alakulását vizsgálta egy szegedi középiskola végzős hallgatóinak körében.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …