Az idei megmérettetésre közel 150 méhész nevezett az ország minden pontjáról. A négy tagból álló zsűri tagjai 20-30 éves tapasztalattal a hátuk mögött hét szempont alapján állapították meg, hogy egy tökéletes akác, vegyes virág, fajta, hárs, szolidágó, vagy édeskömény méznek milyen jellegzetes ízének kell lennie. A szakemberek már ízre megmondják, hogy az adott karakter alapján pontosan mennyi származik az adott növényből. Idén a mézkészítmények kategóriájában érkezett az egyik legkülönlegesebb méz.
A méhész társadalom nehéz évet zárt, sok helyen kifejezetten kevés mézet termeltek a méhek, mégis idén rekordot jelentő, a tavalyi évhez képest 100-zal több, 358 minta érkezett a gyulai megmérettetésre. A legtöbb, 103 mintát akácból küldték be. Már hagyomány, hogy a kategóriagyőztesek közül fog kikerülni végül az év kiváló magyar méze. Az eredményt december 11-én hirdetik ki a rendezvény közösségi média felületén.