2023. június 9., péntek
FONTOS

A legjobb 40 mézből választották ki az év kiváló magyar mézét

November 9-én az első, az elmúlt hétvégén pedig már a második körben zsűrizték a gyulai mézversenyre beérkezett méz mintákat. Az utóbbiba a 40 legjobb méz került be, melyeket egy szakavatott zsűri értékelt. Az érzékszervi zsűrizést a laboratóriumi vizsgálatok előzték meg, hiszen vannak olyan paraméterei a méznek, melyeket csak organoleptikus módon, vagyis ízre, szaglásra nem lehet értékelni. Ilyen például a pollenösszetétel, amely fontos a mézek esetén. Emellett a víztartalom megállapítása is prioritást élvez. Laikusként csak azt látjuk, hogy sűrű vagy esetleg híg a méz.

Az idei megmérettetésre közel 150 méhész nevezett az ország minden pontjáról. A négy tagból álló zsűri tagjai 20-30 éves tapasztalattal a hátuk mögött hét szempont alapján állapították meg, hogy egy tökéletes akác, vegyes virág, fajta, hárs, szolidágó, vagy édeskömény méznek milyen jellegzetes ízének kell lennie. A szakemberek már ízre megmondják, hogy az adott karakter alapján pontosan mennyi származik az adott növényből. Idén a mézkészítmények kategóriájában érkezett az egyik legkülönlegesebb méz.

A méhész társadalom nehéz évet zárt, sok helyen kifejezetten kevés mézet termeltek a méhek, mégis idén rekordot jelentő, a tavalyi évhez képest 100-zal több, 358 minta érkezett a gyulai megmérettetésre. A legtöbb, 103 mintát akácból küldték be. Már hagyomány, hogy a kategóriagyőztesek közül fog kikerülni végül az év kiváló magyar méze. Az eredményt december 11-én hirdetik ki a rendezvény közösségi média felületén.

Nézze meg ezt is:

Életre-halálra olvasni: megkezdődött a könyvhét

  Csütörtök délután nyílt meg Gyulán a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe a Kossuth …