2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Hamarosan elkezdődik a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal korszerűsítése

Hamarosan elkezdődik a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal második vágányának kiépítése.

A beruházás alapkövét kedd délután helyezték el a kétegyházi vasútállomás mellett. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, egy alapkőletételnek három szimbóluma van. A stabilitás, az újrakezdés, valamint a jövőbe vetett remény.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, a vasúti közlekedés komoly vetélytársa a közúti közlekedésnek.

Az eseményen elhangzott, az elmúlt néhány évben több saját fejlesztést végzett el a térségben a MÁV Zrt, a munkálatok a jövőben is folytatódnak.

Az országos közforgalmú vasúti vonalszakasz felújítása mellett korszerűsítik az állomási magasépítményeket, utasforgalmi létesítményeket, emellett peronokat, lifteket, aluljárókat alakítanak ki. Megújulnak többek között a biztosító berendezések, a távközlés, valamint a villamos felsővezeték. A vonatbefolyásoló rendszer kiépítése, ami a vonatok biztonságos közlekedéséért felelős, a tervezett ütemezés szerint 2025-re készül el. Ez az elem teszi lehetővé a 160 km/h sebesség bevezetését.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, ez a szakasz Magyarország legjelentősebb vasúti árufuvarozási folyosója. Az elszállított áru volumenének tekintetében Hegyeshalom, valamint Lőkösháza a legforgalmasabb átkelő hazánkban. Ezzel a beruházással nem marad több egyvágányú szakasz a legfontosabb hazai vasúti folyosón. A szakasz az uniós elvárásoknak megfelelően a jelenlegi 210 helyett 225 kN tengelyterhelésre, a mostani legfeljebb 100 km/h helyett 160 km/h-ás sebességre lesz alkalmas.

A több, mint 130 milliárd forint összértékű beruházást várhatóan 2024 nyarán adják át.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …