2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A téli madáretetőkkel segíteni nem, viszont kedveskedni tudunk a madaraknak

A levelek már lehullottak a fákról, vándormadaraink pedig elrepültek, illetve a téli vendégek megérkeztek hozzánk. Az ilyenkor a térségünkben megtalálható süvöltők, pintyfélék már megjelentek. Az időjárás becsapja a madarakat, hiszen néhol a csúszka tavaszi énekét is lehet hallani. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető kiemelte, a téli madáretetőkkel segíteni nem, viszont kedveskedni tudunk a madaraknak.

A szakember hangsúlyozta, fontos, hogy úgy válasszuk meg a takarmány minőségét, hogy az mindenképpen egészséges legyen a madarak számára, emellett ne terjesszünk betegséget ezekkel az eleségekkel. A fűszeres, sózott ételeket hanyagolni kell. A sózott szalonnát, vagy a hűtőben megmaradt felvágottakat ne adjuk a madaraknak. Boldog Gusztáv elmondta, lehet hogy ezeket is elfogyasztják az állatok, de a tartósítószerekkel nagy kárt tudunk okozni. Ha megkezdtük a madáretetést valahol, és odaszoktatunk egy népes cinege csapatot, akkor nem szabad abbahagyni az etetést. A jó szándékunkkal sodorhatjuk őket bajba, hogyha egyszer elfelejtjük feltölteni az etetőt. Az olajnapraforgó a legkedveltebb tápláléktermény, amit célszerű adni a madaraknak.

A madarak a lyuk peremén megkapaszkodnak és egyesével szedik ki a magokat. Az újrahasznosított madáretetőt akár bentről, a házból is figyelhetjük, és hogyha elfogyott az eleség, akkor újratöltjük.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …