2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Az Erkel házzal folytatódik a levéltár A mi otthonunk – a mi történeteink sorozata

A mi otthonunk – a mi történeteink projekt keretében az elmúlt hónapokban vándorkonferenciát tartott a levéltár öt Békés megyei településen. Ezen program keretén belül folytatódik a gyulai épületeket bemutató sorozata, az első évad részeit a Gyula Tv nézői is láthatták. Ez alkalommal Németh Csaba történész az Erkel házról tartott ismertetőt.

Az Erkel ház feltehetően 1795 körül épült, kántor tanítói lakásként valamint iskolaként is működött. Valamikor nyitott tornácos épület volt, és az udvar felől lehetett megközelíteni a tanítói lakást.

Az épület azért tartozik a gyulai nevezetességek közé, mert itt látta meg a napvilágot a Himnusz zeneszerzője, a magyar opera megteremtője, Erkel Ferenc. Édesapja, Erkel József tanító és a belvárosi nagytemplom kántora volt, az ő édesapja pedig a kastély zenemestereként dolgozott, valamint zeneiskolát is működtetett a kastély falain belül.

A levéltár legközelebbi programja várhatóan januárban, a magyar kultúra napján lesz.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …