2023. március 24., péntek
FONTOS

Hittel, tehetséggel

Kiss-Rigó László püspök

Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011–2021

Ezen a címen rendezett ünnepi konferenciát az egyházmegyei Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium az országos Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tizedik születésnapja alkalmából november 25-én, Szegeden. A hálózatnak jelenleg 11 tagja van, közülük kilencen képviseltették magukat a rendezvényen.

– Tíz évvel ezelőtt elindultunk egy úton, amikor az egyházak és az állam megfogalmazott egy olyan szándéknyilatkozatot, mely révén az ígéretekből cselekvések lettek, a romaügy kulcskérdés lett, és létrejött egy hálózat, amely változást hozott a társadalmi felzárkózásban – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy a kollégiumban nemcsak ellátást, ösztöndíjat kapnak a fiatalok, hanem útitársakat is, akik végigkísérik őket az úton akkor is, amikor már nem tagjai a kollégiumnak. Beszélt arról is, hogy nemcsak roma, hanem nem roma hátrányos helyzetű fiatalok is a kollégiumok tagjai, hiszen a hálózat célja, hogy megtanuljanak együtt élni. Az állam megtalálta az összekötő kapcsot ehhez, ez pedig a hit, ami a roma és a nem roma fiatalokat összetartja, ezért lett keresztény a szakkollégiumi hálózat.

Kiss-Rigó László püspök az eseményen arról beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem 100 évvel ezelőtt költözött Szegedre, az egyházmegye pedig kilenc év múlva lesz 1000 éves, és ezen számok mellett a hálózat tíz éve nem tűnik jelentősnek, pedig történelmi jelentőségű az, amit a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megvalósított.
Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor a világban létrejött a romaügy, Magyarország képviselői már akkor fontosnak tartották, hogy a kezdeményezés mellé álljanak, 2011-ben pedig, amikor európai szintre lépett, akkor Magyarország élen járt. Álláspontja szerint Magyarország Európának és a világnak is példát mutathat a romaügyi kérdésben, hiszen a kormány olyan intézkedéseket tesz, amelyek a nemzetiség fennmaradását szolgálják.

Hegyi László, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos beszédében rámutatott, hogy az Európában egyedülálló hálózat nem összefogás vagy érdekszövetség, hanem az egyházak küldetéséből, társadalmi felelősségvállalásából fakadó tevékenység. A tíz évvel ezelőtt megfogalmazott üzenet ma is érvényes, vagyis a békés egymás mellett élésen túl az egymásért élésre kell fókuszálni, mert Magyarország akkor lehet boldogabb hely, ha nem roma és a roma emberek együttélése magától értetődővé válik.

A jubileumi konferenciát hálaadó szentmise zárta a szegedi dómban a szakkollégiumot fenntartó egyházak és vezetőik jelenlétében, amelyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be, és amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke mondott beszédet.

Nézze meg ezt is:

Kétszáz éve született a szabadságharc költője

Petőfi útja Dorozsmától Mezőberényig Az idei esztendő Petőfi-év, hiszen január elsején volt kétszáz esztendeje annak, …