2024. március 29., péntek
FONTOS

Örömteli adventi készület Gyálaréten

A Szász házaspár a kápolna udvarán

Szeged-Alsóváros filiájaként működő Gyálaréten, ebben a pap nélküli egyházközségben Szászi Balázs végez 1987 óta lelkipásztori kisegítő szolgálatot, melyben felesége, Fehérváry Anikó segíti. Ők szervezik az évek során köréjük épült közösséggel együtt a település hitéletét, így van ez adventben is. Az évek során hagyománnyá váltak a kezdetektől szervezett programok.

Szászi Balázs szerint arra kell vigyázni a várakozás heteiben, hogy ne legyünk még terheltebbek karácsonyra.

„A hagyományos népi paraszti életben a sötétség és a mezei munkák megszűnésével a pihenés és közösségi élet tere volt, ma, a 21. században egyáltalán nem lassul le ilyenkor az életünk. Sőt. Mi ezért megállásra, lelassulásra buzdítunk, a készület plusz feladatot adjon, amennyit el tudunk engedni.”

Adventben a roráte misék idejében az egyházközség tagjai minden reggel összegyűlnek. Az adventi zsolozsma elmondása után csendes ima következik, majd rövid közös torna, hogy a közösség a lélek mellett testben is jókedvűen kezdje a napot.

Az adventi készület eseményeit a falu programjaihoz kapcsolják. Az adventi koszorú-készítést a művelődési házzal közösen szervezik. A többséget még ma is az egyházközség családjai jelentik, de egyre több nem templomba járó család is bekapcsolódik. A művelődési ház így egy jó terep a szelíd evangelizációra, meghívás a többi adventi programra – mondja Balázs. Az egyik kiemelt ezek közül a krumpli-ebéd, melyet koncerttel, „helyi ki-mit-tud” műsorral kötnek össze. Advent minden vasárnapján tüzet gyújtanak a főtéren. Kosarában mindenki hoz valamit a közös asztalra. Az apropót egy mese adja, de mára már a találkozás vonzóbb, mint maga a mese, ami azért nem marad el, bár a felnőttek hallgatják inkább, a gyerekek pedig élvezik a szabadságot, futnak, kergetőznek, beszélgetnek – teszi hozzá Anikó.

Az idén Bukor Edit kezdeményezésére bekapcsolódnak a „világító adventi ablakok” mozgalmába, ami tulajdonképpen egy lakóközösség szintű adventi koszorú. Minden nap feldíszít és kivilágít egy család egy ablakot, az utolsó ablak szenteste a kápolnáé lesz. Az ablakvadászat szülőt és gyereket egyaránt családi sétára és mozgásra hív. A közös ablakkeresés jó alkalom a beszélgetésre, élményteli kilépés a megszokott napi hajtásból. A szervezés során rövid idő alatt elkelt minden nap, külön öröm, hogy a nem templomba járók is nagy számban csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A karácsonyi ünneplés a gyálarétiek számára december 23-án Alsóvárosban kezdődik. Balázs és Anikó évekkel ezelőtt kisiskolás gyermekeivel főzött először a hajléktalanoknak az alsóvárosi templom szegénykonyháján. Példájuk csatlakozásra sarkallta a gyálaréti egyházközség tagjait. Mára egésznapos együttlétté nőtte ki a magát az ebéd.

A  „krumpli-ebédek” az adománygyűjtés alkalmai, az ilyenkor kapott felajánlásokból készül az ebéd. Nemcsak létszámban nőtt meg a főző csapat az évek során, elkötelezettségben is erősödött. Ma már nem is a karácsonyi ünnepi vacsora a legfontosabb, a ferences szegénykonyháért végzett szolgálat közösséget teremtett az önkéntesi oldalon. A ferencesek összefogásával egyre többen állnak nemcsak ünnepekkor, hanem egész évben szolgálatba a szegénykonyhán.

December 24-én éjféli misére gyűlnek össze a gyálaréti kápolnában. December 25-én a fiatalok és hittanosok betlehemest adnak elő. A szöveget már mindenki kívülről tudja, minden évben ugyanazt adjuk elő a hagyomány erősítése céljából. Ez az egyházközség örömünnepe – mutatja be az ünnepüket Balázs.

„Hogy idén miként fognak történni a dolgok, nem tudjuk. A pandémia miatt tavaly óta zárva van a szegénykonyha. A krumpli-ebéd gyűjtését egyelőre szervezzük, de úgy tűnik, ünnepi vacsora az idén sem lesz. Keressük, miként szolgálhatunk helyette.”

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …