2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Varázslatos tinktúrák a gyulai várban

Középkori gyógy- és varázsfőzetek készítése és kóstolása, ismerkedés a korabeli gyógymódokkal

Középkori gyógy- és varázsfőzetek készülnek a két ünnep között a gyulai várban. A készítményeket természetesen meg is kóstolhatják a résztvevők. Az előadás és a kóstoltatás részben kapcsolódik az újévi szerencse és egészség kívánalmakhoz.

Az új esztendő közeledése kapcsán idéznek fel középkori hiedelmeket és főzeteket december 27. és 30. között a gyulai várban. Ha a tudomány meg is haladta már eleink „varázslását”, a gyógyítás és szerencsehozás régi eszközeinek felidézése jó alkalmul szolgál, hogy az egykori erődítmény munkatársai kifejezzék jókívánságaikat vendégeik felé.

Az eseményen középkori gyógy- és varázsfőzeteket készítenek és kóstoltatnak a látogatókkal, miközben a korabeli gyógymódokkal és az azokat alátámasztó hiedelmekkel is megismertetik őket. Az előadáson gyógyító, egészségmegőrző praktikákról  lesz szó, amelyet a középkorban ráolvasással, imával, varázsigék mondásával ért el a korabeli “szakember”. A nagy mennyiségű tárgyi tudás, a tapasztalat, a természet bravúros ismerete tette lehetővé a népi medicina átszármaztatását. Az elméleti felvetetést aztán természetesen nem bizonytalan kimenetelű kuruzslás, hanem olyan gyógyteák kóstolása követi, amelyeket a mai orvostudomány is elfogad.

A programon elhangzik majd többek között két újévi köszöntő népi rigmus, szó lesz a szakosodott vajákosok, ráolvasók tevékenységéről, áttekintést kaphatunk a gyógyteák felhasználásáról. A gyógyfüveken túl megismerhetünk néhány gyógyításra használatos zöldséget és gyümölcsöt is, azok hatásával együtt, de felhívják a figyelmet a helytelen főzési-vegyítési-alkalmazási módokra is.

Kiderül, hogy almát a siker érdekében fogyasztottak, bazsalikomot azért, mert szerencsevonzó, a köményt az egyensúly érdekében (mert túl sok szerencse akár ártó hatással is lehet), a zsályát pedig azért, mert a szerencséhez bölcsességet is kell adni, nehogy hibásan használjuk.

A Varázslatos tinktúrák elnevezésű program (amelyen várbelépővel lehet részt venni) december 27-30. között délután kettőtől 5 óráig várja az érdeklődőket a gyulai várban.

Különleges eseménnyel készülnek egyébként a gyulai várban január elsejére is; hagyomány már az egykori erődítményben, hogy délben korabeli fegyverek korhű másolataival díszlövéseket adnak le az új esztendő tiszteletére. Érdemes ellátogatni a várhoz, hiszen a lövések a falon kívülről is – nemcsak jól hallhatok, de – jól láthatók lesznek.

Újév napján a 12 órai nyitást követően a 16 órai zárásig fegyver- és viseletbemutató is várja a gyulai vár látogatóit. Szombat lévén a vár garantált programjai közül a vendégek részt vehetnek a Csatazaj a középkorban című, a korabeli fegyverekről szóló interaktív előadáson és bemutatón, valamint az 1566-os ostromot felidéző Vitézek és védművek című programon is. Előbbi 12.30-tól a fegyvertárban várja az érdeklődőket, míg utóbbi fél háromtól a fegyvertárban, a lovagteremben és a gyilokjárón ad részletes képet a vár 1566-os védelmi rendszeréről. A részvétel ezen eseményeken is várbelépővel lehetséges.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …