2024. május 26., vasárnap
FONTOS

Vádemelés egy 13 évvel ezelőtti rablás ügyében

Battonyai Járásbíróság

Fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű győrújbaráti férfi ellen, aki 2008 májusában Medgyesegyházán ismeretlen társával követett el rablást. Az elkövető azonosítását a szakértői módszerek fejlődése tette lehetővé.

A terhelt és ismeretlen társa – egy medgyesegyházi férfi tippadását követően – 2008. augusztus 15. napján a kora délelőtti órákban megjelentek egy kft. Medgyesegyháza, Damjanich utcai irodájában, ahol egyedül tartózkodott az ügyvezető felesége; mindketten parókát és álbajuszt, sötét színű rendőrségi gyakorló egyenruhára hasonlító alsót és felsőt, valamint sötét színű baseball sapkát viseltek, kezükre fehér színű gumikesztyűt húztak. A terheltnél egy táska, néhány műanyag gyorskötöző és egy tekercs ragasztószalag, míg társa kezében egy maroklőfegyvernek látszó tárgy volt. Belépésüket követően a terhelt társa a fegyvernek látszó tárgyat a kezében tartva közölte az irodában tartózkodó nővel, hogy „Ez rablás!” és a pénzt adja oda. A sértett közölte, hogy a pénz a másik helyiségben lévő páncélszekrényben van, ekkor a terhelt társa a fegyvernek látszó tárgyat a sértett arcához tartotta, másik kezével megragadta a sértettet, a székről felrántotta, majd nyakánál fogva, maga előtt tolva-lökdösve a páncélszekrényhez vezette.

Miután a sértett a páncélszekrényt kinyitotta, a terhelt abból közel 570.000.-Ft-ot a nála lévő táskába pakolt, közben társa felszólította a sértettet, hogy üljön le a földre és a kezeit tegye hátra. Ezután a terhelt a sértett kezeit a gyorskötözővel összekötötte és száját a nála lévő szürke színű ragasztószalaggal beragasztotta, melyet azonban társa erre irányuló felszólítását követően a sértett szájáról levett. Ezt követően felszólították a sértettet, hogy a földről álljon föl, belökdösték a mosdóba, annak ajtaját rácsukták és azért, hogy onnan ne tudjon kijönni, egy gáztűzhelyet toltak az ajtó elé és a bűncselekmény helyszínéről gépkocsival elhajtottak.

A sértett szájáról levett és a helyszínen hagyott ragasztószalagnak utóbb óriási jelentősége lett: a ragasztószalagba ragadt az elkövető kezén lévő gumikesztyű kis darabja, amelyről DNS mintát lehetett kinyerni, és ez szolgált alapul évekkel később az elkövető azonosításához.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre és mellette pénzbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a rablással szerzett pénz erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, több mint 5.600.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Könnyűzenei találkozót rendeztek a zeneiskolában

  A közelmúltban rendezték az első Békés Vármegyei Zeneiskolai Könnyűzenei Találkozót a gyulai zeneiskolában. A …