2024. április 16., kedd
FONTOS

2025-ben kezdődhet a békéscsabai repülőtér korszerűsítése

Közbeszerzést írt ki a repülőtér fejlesztésének mérnöki tervezési feladataira a békéscsabai önkormányzat. Az ajánlatokat idén január 24-ig várják. A tervek szerint nem a már meglévő futópályát hosszabbítják meg a munkálatok során, hanem egy új, 2500 méterest építenek. Emellett korszerűsítik a meglévő ingatlanokat, ezzel is egy modern, a követelményeknek megfelelő környezetet szeretnének teremteni.

A futópálya előirányzott alapterülete 112 500 négyzetméter, az utasterminál pedig 1000 négyzetméteres lesz.

Tavaly februárban Gyulára és Békéscsabára látogatott Palkovics László aki kiemelte, a magyar repülőgépipar központja ez a két Békés megyei város lehet a jövőben, a kormány ugyanis a hadiipar újraélesztésén dolgozik.

Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette, a Gyulán épülő Airbus-gyár sikeréhez is szükséges a békéscsabai repülőtér fejlesztése, ennek előkészítésére 2020 végén 154 millió forintot adott a kormány.

A tervek szerint Airbus A320-as vagy annál nagyobb polgári és teherszállító gépek is landolhatnának itt a jövőben. A békéscsabai repülőtér korszerűsítési munkálatai 2025-ben kezdődhetnek meg.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …