2024. március 29., péntek
FONTOS

A zöld küllő az év madara 2022-ben

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása alapján.
Az egyesület több, mint négy évtizede, 1979-ben indította el az Év madara akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. 2021 nyarán ismét a lakosság választhatott három faj, a kékbegy, a vörös gém, valamint a zöld küllő közül. Az internetes szavazáson a legtöbb voksot a zöld küllő kapta, így 2022-ben ez a faj az év madara.

A zöld küllő szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken. Maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. A zöld küllő állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak.

Boldog Gusztáv elmondta, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madarak révén környezeti problémákra is fel szeretnék hívni a figyelmet. A harkályok esetében az odvas, öreg fák megléte, vagy éppen nem megléte a meghatározó. Azok a fák, amelyek a harkályok, vagy a zöld küllő fészkelésére is alkalmasak, már szinte csak parkokban, ligetekben találhatóak meg.

Boldog Gusztáv kiemelte, a változékony időjárás tavaly nyáron az aszállyal kezdődött, amely a mai napig is hatással van a természetre. Ebben az időszakban a hazánkban telelő vándormadaraknak itt kellene tanyázniuk. A vadlibák, récefélék, darvak a vizes élőhely hiányában elmaradnak. Az enyhe tél még mindig nem hozta meg azokat a telelő énekes madarakat, melyekre ilyenkor számítani lehet. Kevesebb fenyőrigót, fenyőpintyet láthatunk, melyek ebben az időszakban ellepik a ligeteket.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …